Van, aki fegyvert fogna

Hónapok óta forrong Ukrajna, miután zavargások törtek ki Kijevben, majd Krímben alakultak ki konfliktusok. A történések a Pécsen élő ukránokat is mélyen érintették. Van olyan is, aki fegyvert ragadna, ha szükség lenne rá.

hirdetés

Az elmúlt néhány hétben a kijevi polgárháborútól volt hangos a sajtó, gyakorlatilag az összes magyar, illetve külföldi lap és televízió is szinte élőben számolt be az eseményekről. Az ukrán helyzetet a magyar hatóságok is figyelemmel kísérték, különös figyelmet szentelve a Kárpátalján élő magyarságnak. Magyarország felkészült arra az eshetőségre is, ha menekülthullám érné el hazánkat.

Pécsen sok ukrán is él, sőt a városban Ukrán Kisebbségi Önkormányzat működik, a Majdanon zajló és a krími eseményeket ők is folyamatosan követték. Mint mondták, a zavargások mélyen érintették őket.

pécsi ukránok
Figyelnek és aggódnak. 

– Nehéz bármit is mondani, fájó szívvel néztem az eseményeket, nagyon sajnálom, hogy ennek meg kellett történnie, ez egy óriási katasztrófa – mondta Petrov Anatolij, a Pécsi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat elnöke . – Az a legfontosabb, hogy mielőbb béke legyen – tette hozzá.

Petrov értelmetlennek találja, hogy több tucat embernek kellett meghalnia a csatában, azonban úgy véli, előbb vagy utóbb újra nyugodt idők jönnek Ukrajnában.

Murin Jaroszláv, a Pannon Filharmonikusok brácsaművésze azt mondja, ha kell, fegyvert ragad és részt vesz a forradalomban. Bár ő évek óta Pécsen él, testvére két gyermekével szinte testközelből élte át a kijevi zavargásokat.

– Sajnálom a történteket, viszont szükség volt erre Ukrajnának, ugyanis, amíg Janukovics marad hatalmon, továbbra is a régi kommunista irány lesz az uralkodó az országban – fogalmazott Jaroszláv. – Ébred a nép, persze sokan meghaltak, de a háború áldozatokat követel. Úgy gondolom, előbb-utóbb elérik a céljukat, ugyanis a többség Európához húz.

Jaroszláv hozzátette, Oroszországnak fáj, hogy Ukrajna inkább a Nyugat és Európa felé fordult, ezért provokálják őket.

-ukrajna

Annak ellenére, hogy a Kárpátalja végig a viszonylag nyugodtabb területekhez tartozott, továbbra is vannak aggodalomra utaló jelek, azonban a helyzet enyhül.

– Kárpátaljaiként természetesen örülnék, ha vége lenne, de engem és a családomat közvetlenül nem érintenek a zavargások, sem a krími helyzet, viszont a húgomnak van olyan ismerőse, aki személyesen részt vett a tüntetésben – magyarázta Kovach Kata, a Ti-ti-tá tulajdonosa. – Igazából mi nem tartozunk sehova azon a vidéken, mondhatni nemzettudatunk sincsen – tette hozzá.

Bár Kata a Szovjetunióban született, Magyarországot tartja hazájának. Az ukrán eseményeket ő is figyelemmel követi, de alapvetően nem politizál, a családját természetesen félti és azt várja, hogy vége legyen ennek az egésznek. Legjobban annak örülne, ha autonomiát kapna Kárpátalja.

  • skdjdceoiggbtrbrgjkllllllllllllllllllllllllln 49ö ö91432952ö2őp45ö

    kárpátalja szakadjon ki abból a szennyből és csatlakozzon ismét magyarországhoz,