Mindent megnyert a Fidesz

Pécsett mind a 19 egyéni körzetben nyert a Fidesz Pécsen, és Páva Zsoltot ismét megválasztották polgármesternek. Élőben közvetítettünk az önkormányzati voksolásról.

hirdetés
Huba Csaba FIDESZ-KDNP 01
Oszoli Dénes FIDESZ-KDNP 02
Pál Miklós Károly FIDESZ-KDNP 03
Haász János FIDESZ-KDNP 04
Girán János FIDESZ-KDNP 05
Dr. Juhászné Dr. Müllner Marianna FIDESZ-KDNP 06
Sztojkovics Éva Ildikó FIDESZ-KDNP 07
Dr. Őri László Szabolcs FIDESZ-KDNP 08
Fazekas Orsolya Angéla FIDESZ-KDNP 09
Bognár László FIDESZ-KDNP 10
Decsi István FIDESZ-KDNP 11
Erb József FIDESZ-KDNP 12
Tihanyvári Dóra FIDESZ-KDNP 13
Kövesi Mária Ildikó FIDESZ-KDNP 14
Dr. Csizmadia Péter FIDESZ-KDNP 15
Grób Gábor József FIDESZ-KDNP 16
Hári József FIDESZ-KDNP 17
Deli Eszter FIDESZ-KDNP 18
Fodor Ibolya FIDESZ-KDNP 19

 

Kompenzációs listáról ők jutottak be:

 

Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM
Fogarasi Gábor JOBBIK
Dr. Gulyás Emil FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM
Gyimesi Gábor Jenő JOBBIK
Dr. Keresztes László Lóránt LMP
Kővári János Valér ÖPE
Dr. Kunszt Márta DK
Vozár Pál ÖPE

 

Dr. Páva Zsolt   FIDESZ-KDNP       16 631    39.28 %
Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona   FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM     11 864    28.02 %
Gyimesi Gábor Jenő    JOBBIK    5 195     12.27 %
Kővári János Valér    ÖPE       4 633     10.94 %
Dr. Keresztes László Lóránt    LMP       2 996       7.08 %
Tukora Gábor MOMA        557     1.32 %
Haraszty Gábor Sándor    Független jelölt      464     1.1 %

—————————————————————————————————————————

Páva Zsolt: komoly munkát kellett elvégezni

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=gfpgsFwstwg” height=”450″]

—————————————————————————————————————————

22:33- Jókívánságok és buli a Fidesznél

Fidesz eredményváró (6)

 

Páva Zsolt sajtótájékoztatója után a polgármester egyenként gratulált a győztes képviselőknek, majd megköszönte az újrázóknak az elmúlt négy év munkáját, az újaknak sok erőt, kitartást kívánt. Ezt követően igazi buli vette kezdetét a székházban, jelöltek, aktivisták közösen koccintottak, beszélgettek.

—————————————————————————————————————————

22:18 – Kiderülnek a disznóságok – így Kővári

– Az ÖPE 2002-ben 2 százalékot ért el, mostan közel 12 százalékot értünk el közösen. Ez óriás lépés. Az örömhír mellett van rossz hír is: a pécsiek hetven százaléka nem ment el szavazni – Kővári János, az ÖPE polgármesterjelöltje. – Ez az elmúlt 25 év eredménye. Ezek az emberek értetlenül állnak az elmúlt évek előtt. Nekünk most az a feladat jutott, amit 2005-ben s megkaptunk: jelesül, amikor a Tubes-ügyben magunknak kellett kiállnunk.

– Az eltagadott disznóságok hamarosan ki fognak derülni, például hogy a Magasház bontását miért az a cég nyeri, aki nyeri – latolgatott.

Videóriportunkban másról is beszélt:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ygRdWjYUYFo” height=”450″]

Kővári értékelője után szétszéledt a társaság java része, csak néhányan maradtak még megtárgyalni a fejleményeket.

—————————————————————————————————————————

22:09 – Sárdobálást látják

Nem tudtunk előre lépni – mondta Gyimesi Gábor, a Jobbik polgármesterjelöltje lapunknak. Ennek szerinte az alacsony részvétel az oka, az emberek a politikából csak a sárdobálást látják, és nem azt amiről valóban szól.

– Ugyanezt a munkát fogjuk folytatni ezután is, nem dőlünk be semmilyen átverésnek, hisz mi nem a hatalomszerzésért dolgozunk, hanem az emberekért. Gyimesi hozzá tette, hogy szerették volna a második helyet megszerezni, de azzal, hogy a Fidesz az elmúlt öt évben sem nemzeti, sem jobboldali politikát nem folytatott, vagyis liberálisan vezette a várost, ezzel felébresztette a múltba révedő MSZP-seket. Két olyan párt előzött meg minket, melyeknél sorra potyogtak ki a csontvázak – zárta a mai napot.

—————————————————————————————————————————

22:00 – Vége a társasnak

A társasjátékos meccseknek vége, a tagok Németh Zsolt laptopját bújják. Rammstein már nem szól, a Jobbik az alacsony részvételt okolja a “rossz eredményekért”. Néha valami titkos tartalmon kuncognak a laptop mögött, ezen kívül a végjáték felé közeledik a buli a Jobbiknál. Néhány résztvevő már indul haza, a hangulat semleges.

—————————————————————————————————————————
21:56 – Hazamennek a MSZP székházból

Egyre sűrűbben lépnek le az MSZP székházból. Az eddig zárt terem ajtaja nyitva, mindenki búcsúzkodik. Úgy tűnik vége az eredmények elemzésének. Azok, akik még nem hagyták el az épületet,azt taglalják, hogy “azért a második hely sem rossz eredmény”.

—————————————————————————————————————————

21:53 – Páva Zsolt: Nem dőlünk hátra!

Páva Zsolt, akit vasárnap a 2009-es időközi polgármesterválasztással együtt negyedszer választottak városvezetővé a pécsiek a szavazatok közel száz százalékának feldolgozottságát követően állt ki a sajtó elé. Elsőként a pécsieknek mondott köszönetet azért, hogy mind ő, mind a fideszes képviselőjelöltek jelentős támogatást kaptak a pécsiektől.

Azt mondta, nagyon nehéz négy év van a városvezetés mögött, komoly munkát kellett elvégezni, ezt pedig a választók most szavazataikkal díjazták. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei minden egyéni önkormányzati körzetben győzni tudtak, amire a pécsi politikai életben korábban még soha nem volt példa. Ez, mondta, annak köszönhető, hogy a választók többsége elégedett volt az elmúlt négy évben a fideszes önkormányzati képviselők munkájával is.

Fidesz eredményváró (5)

„Természetesen nem lépünk vissza, nem dőlünk hátra. Szeretjük, ismerjük ezt a várost és mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeres legyen Pécs” – jelentette ki a városvezető.

Páva Zsolt Fidesz-KDNP leendő frakciójával kapcsolatban kiemelte, hogy a 19 képviselőből hét nő foglal majd helyet a közgyűlésben, ami jelzi,  hogy e tekintetben is más fajta politika lesz Pécsen, mint a korábbi ciklusokban.

Fidesz eredményváró (1)

Saját eredményéről szólva elmondta: az arányokat jelentősen befolyásolta, hogy heten indultak harcba a polgármesteri székért.  Hozzátette: a baloldali erők összefogva állítottak polgármesterjelöltet, egy erős jobbikos aspiráns és egy civilnek mondott jelölt is harcba szállt. Ilyen szempontból az elért 39 százalékos támogatottság komoly legitimációt jelent a jövőre nézve – mondta Páva Zsolt.

—————————————————————————————————————————

21:45 – Tilos az átjárás, mert dolgoznak

“Mert ott bent dolgoznak!” mondta kissé gorombán az ajtónálló hölgy, mikor azt firtattuk, hogy miért is nem mehet be a sajtó az elzárt tárgyalóba. A teremből nem sok hang szűrődik ki, néhány jelölt mászkál ki-be, a résnyire nyílt ajtón át látni, hogy már nem sokan vannak a teremben, talán 10-15 fő maximum.

—————————————————————————————————————————

21: 43 – “Elvertek bennünket, másodikok lettünk, de ez szép eredmény”

Ha minden igaz, akkor valami ilyesmit mondott az MSZP-s Puch László, volt pártpénztárnok telefonon valakinek.

—————————————————————————————————————————

21:41 – 11 ezer pécsit képvisel majd Kovács
DSCN2198

A FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM polgármesterjelöltje, Kovács Ágnes sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ahhoz képest, hogy politikusi karrierje csupán két hónapja tart, ez nagyon jó eredmény, aminek örül. Hozzátette, hogy az összefogásnak volt értelme, hiszen 2010-ben Meixner András 7800 szavazatához (ez 18%-ot jelentett akkor) képest az ő 11 000 szavazata előrelépésnek számít, amire büszke is. Kovács ezután azt taglalta, hogy Páva Zsolt jelenlegi 15000 körüli szavazatszáma “magához képest”, azaz a 2010-es eredményeihez viszonyítva kevésnek mondható. Kovács végezetül elmondta, hogy a közgyűlésbe jutásának köszönhetően több mint 11000 pécsi érdekeit fogja képviselni, és a jövőre tekintve úgy véli, hogy a pécsieknek lesz ideje jobban megismerni őt, ami a következő választásokon jól jöhet majd.

—————————————————————————————————————————

21:31 – Passzív szavazókról beszélt Kővári

A polgármesterjelölti választás majdnem százszázalékos feldolgozottsági adatainak ismeretében Kővári János elmondta, hogy az alacsony részvételt tekintetbe véve reálisnak mondható Páva Zsolt győzelme és az ő negyedik helye – főleg annak fényében, hogy most indultak először önállóan. Mint mondta, nagy probléma, hogy sokan nem mentek el szavazni, így a következő öt év egyik legnagyobb feladata a passzív szavazók mozgósítása lesz – ő egyébként 40-50 százalékos részvételi arányra számított.

—————————————————————————————————————————

21:18 – A sajtónak tök üres terem jutott az MSZP-nél

Tudósítónk szerint alig vannak az MSZP székházban, politikust nem is lát, mert mindenki egy sajtótól elzárt teremben van. A sajtószobában viszont nincs senki, az unalom a tetőfokára hág. Persze már ez is haladás, mert legutóbb, a tavaszi parlamenti választás idején kommandózni kellett a székház körül, akkor még helyet sem kínáltak a sajtómunkásoknak. ( A képen lapunk tudósítójának laptopja van, ő készítette a fotót is.)

DSCN2195

—————————————————————————————————————————

21:07 – Csalódottak az LMP-sek

SONY DSC
Kezd szétesni a csapat, sorra rendelik kávékat. Horváth Árpádné (a 2-es választókerület LMP-s jelöltje) nincs megelégedve, csalódott. Lassan egy-két szitokszó is elröppen amint kezdenek kirajzolódni a választókerületek eredményei, szerencsére semmi komoly…

—————————————————————————————————————————

20:56 – Imádják a házi sütit az ÖPE-nél

Nemrég  megérkezett Kator György, aki Lengvárszky Attila visszalépése után lett a civil szervezet jelöltje. Finnország tiszteletbeli konzulja hozott egy kis házi készítésű sütit és kolbászt, ami nagy sikert aratott a résztvevők körében. A Híradó közvetítése nem hozza lázba a jelenlévőket, akik inkább kisebb csoportokban bújják az adatokat.

—————————————————————————————————————————

20:38 – Egyre nyugodtabbak a Fidesznél 
Fidesz eredményváró3

Egyre nagyobb a derültség és az elégedettség a Fidesznél, hiszen információk szerint kevés esélye van annak, hogy a jelenlegi polgármester győzelmét veszélyeztesse Kovács Ágnes, ráadásul a Fidesz egymaga mind a 19 egyéni körzetben győzhet. Páva Zsolt várhatóan kilenc óra körül tart sajtótájékoztatót. Csizi Péter azt mondta lapunknak, az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a pécsiek értékelik a városvezetés eddigi erőfeszítéseit és egyben azt  szeretnék, folytassa a munkát a Fidesz. Mint mondta, az egyéni körzetekben és a polgármesterválasztáson is megmutatkozó előny azt jelenti, óriási a bizalom a jelenlegi városvezetés iránt.

Fidesz eredményváró

—————————————————————————————————————————

20:37 – Babgulyás és telefoncunamin

A levegő itt már nem annyira oldott. A ma reggel hirtelen új helyre “költözött” LMP-s csapat a Ledina téri Saloon Pizzériában lesi a kivetítőn megjelenő eredményeket, jóllehet a szakadozó internet kicsit megnehezíti a szurkolást. Angyal Károly Tibor, az LMP országos pártigazgatója hasonló eredményekre számít mint pár éve, dr. Keresztes László Lóránt az érkező vendégeket melegen fogadja, de beszélgetni sajnos nem tud, hiszen folyamatosan telefonokat fogad. A tányérok már kiosztva, a vacsora babgulyás lesz! Talán akkor már feloldódik a hangulat.

—————————————————————————————————————————

20:35 – Laposodik a buli a DK-nál

A buli kezd laposodni, egyre többen rendelnek alkoholmentes sört. A jelöltek közül sokan biztosra veszik a Fidesz győzelmét, és azt taglalják, hogy a megosztott baloldal az összefogás hiányának köszönheti, hogy nem nyomták le Pávát.

—————————————————————————————————————————

20:27 – Tukora Gábor nem elégedetlen

Bár a MoMe pécsi polgármesterjelöltje, Tukora Gábor az utolsó előtti helyen áll a jelenlegi részeredmények szerint, egyáltalán nem elkeseredett. Mint mondja, annak örülnek, hogy tizenhat választókörzetben el tudtak indulni. A párt még nagyon fiatal, alig másfél éves, így a számoktól függetlenül a továbbiakban is folytatják a munkát, emelte ki.

—————————————————————————————————————————

20:26 – Befutott Kővári János is

IMG_2405

Nyolc óra után befutott Kővári János és családja. Egyből a legfrissebb részeredményeket kezdték szemlélni. A családja érthetően a polgármesterjelölti versenyt figyelik kiemelten. Ennek ellenére egyelőre még nem hágott tetőfokára a hangulat…

—————————————————————————————————————————
20:22 – Nagyon vezet a Fidesz

A jelenleg, különböző feldolgozottsági állásnál akár 19 egyéni képviselője is lehet a Fidesznek, két jobbikos, három baloldali, egy LMP-s, egy DK-s és egy ÖPE-s juthat be a közgyűlésbe listáról.

—————————————————————————————————————————

20:14 – Páva Zsolt még nem jött meg

A Fideszhez újabb országgyűlési képviselő érkezett Bánki Erik személyében, ő is csatlakozott a székház hátsó traktusában gyülekező prominensekhez, hogy együtt várják az eredményt. A helyszínen egyébként egyelőre meglehetősen nagy a csend, valószínűleg ez Páva Zsolt megérkezéséig így is marad; őt még nem láttuk. Valószínűleg nyolc óra után csatlakozik a többiekhez.

—————————————————————————————————————————

20:06 – Ez még nem jelent semmit!

DSCN2194

Így kommentálta Kunszt Márta, a DK helyi vezetője azt, hogy Páva Zsolt már vezet a választáson. Még bármi lehet, mondta, majd tovább böngészte az internetet. Asztalukon egyébként már pizza is van, amit körbe is kínált. Kajálás, sör, bor, fröccs, választási műsor, hangos popzene. Kunszt Márta mintha kicsit izgulna, leginkább a felső terem sarkába vonulva nézi a tv-t komoly arccal, pogácsát majszolva.

19:58 – Játszanak a Jobbiknál

SONY DSC

Fogarasi Gábor, önkormányzati képviselő, a Jobbik alelnöke is megérkezett, mekis vacsorájával. A Hadurak társasjátékra esett a választás, Németh Zsolt már a szabályokat magyarázza Izsák Kálmánnak (a 16. kerület Jobbikos képviselőjelöltjének), és győzködi a jelenlevőket, üssük el az időt, mérjük össze erőnket! Ki tudja, a végén még mi is beszállunk…

—————————————————————————————————————————

19:52 – Vezet Páva Zsolt 

Dr. Páva Zsolt (FIDESZ-KDNP) 39.51 %
Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona (FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM) 27.97 %
Gyimesi Gábor Jenő (JOBBIK)  11.96 %

 

—————————————————————————————————————————

19:48 – Rammstein megy a Jobbiknál

A Jobbiknál fokozódik a hangulat, nagy a jövés-menés. Társasjátékok is vannak: Hadurak, Civilization és Trónok Harca van a szekrényben. Megérkezett a nassolnivaló is, a keksz mellett Rammstein szól – Németh Zsolt nem szégyenlős, még dalra is fakad. Lassan előkerülnek az energiaitalok, hogy lehessen bírni a kilencig.
Jobbik (1)

—————————————————————————————————————————

19:46 – Átkapcsoltak

Már a Híradót nézik az ÖPE-sek is – jelentették a Csinos Presszóból.

ÖPE 1

—————————————————————————————————————————
19:44 – Csizi megköszönte

Fidesz, Csizi Péter

Csizi Péter, fideszes országgyűlési képviselő, Páva Zsolt kampányfőnöke azt mondta, minden pécsinek hálásan köszönik, hogy idén már harmadszor gondolta úgy, érdemes a szavazólapon jeleznie véleményét. Hozzátette: tisztességgel végigcsinálták a kampányt,  részükről igyekeztek bemutatni az elért eredményeket, meg tudták ismertetni terveiket a pécsiekkel. Elmondta, hogy szerinte a mai volt az év legfontosabb választása, ugyanis a szűken vett lakókörnyezetük sorsáról dönthettek az emberek. Kijelentette: a választás eredményét mindenkinek el kell majd fogadnia, s a lehető leggyorsabban el kell kezdeni a munkát a városházán.

—————————————————————————————————————————

19:36 – Tévéznek, de nem a választást nézik az ÖPE-nél

Az ÖPE jelöltjei jótékony félhomályban ücsörögve várják a fejleményeket a Csinos Presszó kerthelyiségében. Halkan szól a zene, megy a tévé, de nem a választási hírekkel kapcsolatos műsor pereg… A civilek nem készültek semmivel, se kaja, se pia, mindenki a saját kontójára fogyaszt. Kővári János polgármesterjelölt még nincs jelen, Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom prominense viszont már szolid beszélgetésbe elegyedett társaival.

—————————————————————————————————————————

19:33 – Szúnyogok eszik meg a DK-sokat

DSCN2188

A DK Flamingó Caféban rendezett eredményvárója leginkább egy kellemes, családias haveri sörözésre emlékeztet. Kunszt Márta és a Demokratikus Koalíció tagjai a kis kávézó “kerthelyiségében” a Megyeri út mellett iszogatnak, sztorizgatnak, de leginkább csak a szúnyogokat hessegetik.

—————————————————————————————————————————

19:24 – Jó borok a Fidesznél

fidesz borok

A Fidesz-KDNP eredményváróján már gyülekeznek a jelöltek és HoppálPéter, a Fidesz pécsi elnöke is feltűnt a színen. A sajtónak kialakított szobában frissen sült pogácsákkal, szendvicsekkel, üdítőitalokkal, valamint négy palack borral (Fritz roséjával és Radó cirfandlijával) várták az újságírókat. Mi voltunk a leggyorsabbak, így meg is kezdtük a fogyasztást. A székház folyosóján még mindig ott díszeleg a “Hopi és Csizi for president” plakát – jelenti tudósítónk a Rákóczi úti irodából.

—————————————————————————————————————————

19:21 – Jobbiknál kellemes a hangulat

Tizenhat perce zárultak az urnák, mindenki izgul a Jobbiknál, ám könnyen leplezik érzelmeiket. Németh Zsolt, a Jobbik pécsi elnöke vidáman humorizál, Gyimesi Gábor polgármesterjelölt lányával és feleségével kissé feszülten várja az eredményeket. Számolgatnak és próbálják megtippelni a végeredményt. Szendvics sajnos nincs, ám tea és frissen főzött kávé van dögivel. A hangulat oldott a Ferencesek utcai főhadiszálláson.

—————————————————————————————————————————

18:51 – Hamarosan urnazárás

Néhány percen belül lezárják az urnákat, tudósítóink pedig hamarosan a jelölőszervezetek eredményváró összejöveteleiről jelentkeznek majd – már úton vannak.

—————————————————————————————————————————

18:02 – Részvételi adatok 17:30-kor

Baranyában 40,22%, 129.519 ember, Pécsett pedig 30.27%, azaz 38.027 pécsi adta le a szavazatát 17:30.ig. 2010-ben egyébként Baranyában eddig az időpontig a választók 41,22%-a, vagyis 133.962 ember szavazott, míg Pécsen 29,21%, azaz 36.998-an voksoltak. Pécsen a legaktívabbak a Jurisics Miklós utcában voltak fél hatig, ott a választók 41 százaléka már leadta voksát, míg a legkevesebben a Kossuth téri okmányirodán voltak; ott mindössze a választók 11 százaléka jelent meg. Ez utóbbinak az lehet az oka, hogy ehhez a szavazókörhöz csapják hozzá az átjelentkezőket is, ám ők most nem itt, hanem bármelyik másik körben is leadhatják a voksukat. Korábbi választásokon egyébként a Kossuth téren mindig komoly tömegjelenetek voltak, az új szabályozással ezen változtattak.

—————————————————————————————————————————

17:25 – Nem a borítékon múlik

Néhány szavazókörben szinte már megszokottá vált, hogy nem feltétlenül adnak borítékot a szavazólaphoz. Részben érthető okból történik ez, hiszen így nem kell bontogatniuk a szavazatszámláláskor a bizottság tagjainak borítékokat, ezzel rengeteg időt tudnak megtakarítani. Egyébként a szavazás borítékkal és boríték nélkül is érvényes.

—————————————————————————————————————————

16:07 – Nyugodtság van és békesség

A választók legalábbis egészen biztosan nyugodtak. Eddig egyetlen balhé sem történt a pécsi szavazófülkékben. Úgy tudjuk, Baranya is csendes.

—————————————————————————————————————————

15:35 – Egyelőre elmaradt a választási roham – Részvételi adatok 15 órakor

Baranyában 30,18%, 97.195 ember, Pécsett pedig 22,48%, azaz 28.241 pécsi adta le a szavazatát 15 óráig. 2010-ben egyébként Baranyában délután 3-ig a választók 31,06%-a, vagyis 100.950 ember szavazott, míg Pécsen 21,95%, azaz 27.800-an voksoltak.

—————————————————————————————————————————

15:03 – Páva Zsolt is leszavazott

Pécs polgármestere is behúzta az X-et! Na, de vajon hova?

szavazás-páva zsolt3

—————————————————————————————————————————

13:34 – Talán ebéd után jön a java?

Baranyában 23,48%, Pécsett 18,01%-os volt a részvétel 13 órakor. A megyében összesen 75.609-en, Pécsen pedig 22.626-an adták le a szavaztukat eddig.

szavazás5

—————————————————————————————————————————

12:26  – Így szavaztak ŐK!

Gyimesi Gábor a kislányával ment el voksolni.

szavazás-gyimesi gábor2

Keresztes László Lóránt is vitte a gyermekét, magabiztosan dobta be a borítékot az urnába.

szavazás-keresztes lászló

Kővári János is megtette, amit meg kellett.

szavazás-kővári jános

Kovács Ágnest hiába vártuk, ő nem jelent meg a megbeszélt időpontban, érdeklődésünkre pedig közölte, nem tudja, hogy mikor fog szavazni – ezért róla nincs fotónk.

Páva Zsolt délután megy voksolni a családdal.

—————————————————————————————————————————

11:45 – Részvételi adatok 11-kor

11 óráig Baranyában 17,20%, Pécsett pedig 12,49%-os a részvétel, vagyis 15 694 pécsi szavazott. A megyeszékhelyen négy évvel ezelőtt, 2010-ben 11 órakor a részvételi arány 24,81% volt, azaz közel kétszer annyian voksoltak, mint most. Szerencsére eddig semmilyen rendkívüli eseményt nem történt a városban, közölte lapunkkal Göndöc András, a megyei választási iroda vezetője.

—————————————————————————————————————————

11:05 – Szelfizni sem lehet!

A Nemzeti Választási Bizottság szerint szelfizni sem szabad a szavazófülkében, különösen nem a szavazólappal. Mert sérülne a választás titkosságának elve. Egyébként a szavazólapot sem lehet lefotózni.

—————————————————————————————————————————

09:45 – 9 órás részvételi adatok

Vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Baranya megyében a szavazók  7,72 százaléka,  24 865 személy tett eleget kötelességének. Pécsen alacsony a részvételi arány, mindössze 4,85%, ez valamivel több mint hatezer főt jelent. 2010-ben egyébként 9 óráig a pécsiek 6,6%-a szavazott már.

—————————————————————————————————————————

07:45 – 7 órás részvételi adatok

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása szerint Baranyában a választók 1,18 százaléka, azaz 3813 szavazó járult az urnákhoz, Pécsen mindössze a szavazók 0,62 százaléka,  azaz 776 személy.

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan érvényes lesz.

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják; így tehát ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást.

—————————————————————————————————————————

06:55 – Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hatszor ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor.

szavazás6

—————————————————————————————————————————

06:45 – Mennyi az annyi?

Pécsett 149 szavazókör van és 125.606 pécsi szavazhat. Baranyában pedig 322.057 választópolgár él és összesen 575 körzetben adhatják le voksaikat ma.

—————————————————————————————————————————

06:00 – HELP: hol tudok szavazni?

Ha valaki nem tudná, hova menjen szavazni, az IDE KATTINTVA megnézheti.

—————————————————————————————————————————

05:55 – Kommentek 19 óra után

Jó reggelt Pécs!

Az urnazárásig, este 19 óráig felfüggesztettük a kommentelési lehetőséget. Ha fontos közlendője lenne, furcsát lát, hall, fülébe jut valami, vagy csak van egy jó sztorija, akkor írja meg nekünk – akár névtelenül – a valasztas2014@pecsma.hu címre! Köszönjük!