A pécsi városvezetés megmenti a PMFC-t

Sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezsővel, így elhárult az akadály az elől, hogy Pécs megmentse a PMFC-t, ami ugyanakkor nem lesz könnyű feladat. A város nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant fordít arra, hogy megalapozza a csapat és az utánpótlás jövőjét.

hirdetés
Uránia Mozi

Hosszas egyeztetést követően sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezsővel a PMFC-ről, az erről szóló szerződést pénteken írták alá a felek.

Az önkormányzat nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant tudott felajánlani Matyinak, ezért pedig a megállapodás értelmében Pécs visszakapja az összes infrastruktúrát, eszközt, pályákat és a futballstadiont (Újmecsekalja, kovácstelepi edzőpályák), valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre. Mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek, licencek.

Ezzel a megállapodással tehát Pécs visszaszerezte a csapatot, az utánpótlásképzés és az akadémia jogát is.

Nehéz döntést kellett hozniuk a városvezetőknek, hiszen lényegében a nulláról kell újra felépíteni a PMFC-t, mivel most a megyei I. osztályban tud csak indulni a csapat, de hosszútávon ez szolgálja Pécs és a pécsi futball érdekeit is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, a megállapodás lehetővé teszi, hogy tiszta, jogi és gazdálkodási szempontból is teljesen új, átlátható keretek között szervezzék újjá a pécsi profi futballt. A polgármester kijelentette, a legfontosabb szempont a tehetséges pécsi fiatalok, vagyis az utánpótlás további nevelése és fennmaradása volt, de emellett bízik abban is, hogy magánbefektető is lát fantáziát majd a PMFC-ben.

– Hosszú évek után most végre lehetőségünk lesz arra, hogy teljesen tiszta, rendezett, egyértelmű és átlátható helyzetet teremtsünk, ahol minden egyes fillérrel el lehet számolni és ahol minden forintnak helye van. A célunk világos: újra az élmezőnybe juttatni a pécsi futballt – közölte Páva Zsolt.

A polgármester a Vári Attila olimpiai bajnok vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t bízta meg a működéssel és fenntartással kapcsolatos feladatokkal.

A vételárból a dolgozókat is kifizetik

A PMFC Sport Kft., az önkormányzat, illetve a PSN Zrt. vezetői által jegyzett hármas megállapodást követően után Vári Attila, a PMFC jogait ezúton megszerző PSN Zrt. vezérigazgatója a PMFC klubházában megtartott sajtótájékoztatón személyesen is tájékoztatta a média képviselőit az új helyzetről.

Az egyik legfontosabbnak ítélt kérdés, a város által Matyi Dezsőnek kifizetendő 300 millió forint felhasználása kapcsán elhangzott, hogy ennek jelentős részéből első körben ki kell fizetni a PMFC Sport Kft. valamennyi alkalmazottjával (a takarítónőktől a vezetőedzőig) és beszállítójával szemben immár április óta felhalmozott járandóságokat, vagyis az önkormányzat az így nehéz helyzetbe pécsi polgároknak, vállalkozóknak is segítséget nyújt.

Újságírói kérdésre Vári Attila megerősítette, hogy a klub alkalmazottaival, edzőivel, akár lejárt már munkaviszonyuk vagy megbízási szerződésük, akár még él a PMFC Sport Kft.-vel, a PSN Zrt. köt majd új megállapodást. Ugyanígy a felnőtt, illetve akadémista és ifijátékosokat is a PSN Zrt. igazolja majd le, illetve köt a kiszemeltekkel amatőrszerződéseket. Minderre július végi határidőt szabtak, a kontraktusokhoz ugyanis mindenkivel új megegyezésre lesz szükség.

Ugyane kérdéskör kapcsán kiderült, hogy mivel nem a régi gazdasági társaság megvásárlásáról, illetve jogutódkénti átvételéről van szó, a PMFC Sport Kft. esetleges további tartozásaiért, kötelezettségvállalásaiért a PSN Zrt. nem áll helyt, azokért kizárólag a kft. felel.

Szóba került természetesen a megyei I. osztályban induló felnőttcsapat majdani edzőjének, az utánpótlásgárdák szakvezetőjének, illetve a teljes PMFC szakmai vezetőjének személye, erre Vári Attila ugyancsak azt válaszolta, hogy ma az elsődleges feladat a stratégiai kérdések eldöntése volt, mindezekre, illetve a további a személyi kérdésekre a következő két hét egyeztetései végén kapunk választ.

1 hozzászólás

Comments are closed.