Pécsi vezetheti tovább a vitorlásszövetséget

Újra a pécsi dr. Kollár Lajos érsebész professzort jelölték a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki posztjára. A március 30-i tisztújító közgyűlésen a pécsi szakember egyedüli jelöltként indul. A vitorlázásnak tízezrek hódolnak hazánkban, köztük sok pécsi is. A közeljövőben fejlesztések is indulnak, például a közeli Orfűi-tavon.

hirdetés

2013 óta dr. Kollár Lajos vezeti a Magyar Vitorlás Szövetséget, a pécsi érsebész professzor a március végi tisztújító közgyűlésen egyedüli jelöltként indulhat újra. A városszerte jól ismert szakember lapunknak elmondta, az országban mintegy 35-40 ezren vitorláznak, köztük sokan Pécsről, Baranyából keresik fel a tavakat. Ezt jól mutatja, hogy a tavalyi Nemzeti Regattán Pécs is indított csapatot, s ez várható az idei júniusi versenyre is. De az elnökségi tagság jelöltjei között is van, aki kötődik térségünkhöz: az egykori olimpikon Székely Antal, aki a Pécsi-tavon is szokott vitorlázni.

Sok pécsi, már csak a közelség miatt is a Balatont választja, számukra fontos információ, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség Balatonfüreden egy 2,2 milliárdos pályázat részeként szövetségi megállópontot épít, ahol a versenyek idején kiköthetnek a hajók. Versenyből pedig van bőven, idén is lesznek Európa-bajnoki és világbajnoki futamok.

Kollár Lajos új2
Kollár Lajos közölte, Orfűn is lesznek fejlesztések

Ugyanakkor nemcsak a Balatonon lehet vitorlázni, Baranyában Orfű is sokak kedvence. Kollár Lajos elmondta, a szövetség pályázati forrásából számos fejlesztés, eszközbeszerzés is indul, nemcsak a Balatonon, hanem a kis tavakon is. Orfűn a tervek szerint pontonbővítés lesz, de hajót is be tudnak szerezni. Orfű egyébként az utánpótlásképzés egyik bázisa is, sok gyerek itt ismerkedik meg a vitorlázás alapjaival.

Kollár Lajos elmondta, egyre több fiatal érdeklődik a vitorlázás iránt, az elmúlt időszakban mintegy 30 százalékkal nőtt az akkreditált vitorlásképzésben résztvevők száma. Azt is jó tudni, hogy a vitorlázás nem feltétlenül a gazdagok sportja, nemcsak milliós hajókkal, hanem kisebb vitorlásokkal is hatalmas élmény szelni a habokat.

A Tabu kormányánál
Dr. Kollár Lajos pécsi érsebész a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának társprofesszora, több tudományos és orvosi társaság elnöke. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Komplex Sport Teljesítménydiagnosztikai és Fizioterápiás Kutatóközpont vezetője. 2016-ban a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki. Fiatal kora óta vitorlázik, versenyez, a Tabu nevű klasszikus 40-es cirkáló tulajdonosa és kormányosa.