Pécsi virológusok: új mutációk, új kihívások

Egyre több kérdés merül fel a koronavírus új mutációival kapcsolatban, mely új kihívások elé állítja a kutatókat. A pécsi virológusok legfrissebb Facebook-bejegyzésükben arról írnak, mit jelentenek az új mutációk a mindennapok tekintetében, hogyan módosítják a vakcinák hatékonyságát.

hirdetés

Először is azt szögezik le a pécsi kutatók, hogy bármilyen felismerés is történik a vírussal kapcsolatban, az nem változtat az egyéni védekezés betartásán: viseljünk maszkot, mossuk alaposan, fertőtlenítsük a kezünket, tartsunk távolságot.

Viszont az antitest alapú terápiák és vakcinák tekintetében fontos következtetéseket lehet levonni.

A tüskefehérjét érintő mutációk ugyanis módosíthatják a vírus működését, és az immunrendszerünk védekezési hatékonyságát egy-egy vírusvariáns ellen. Ez azt jelenti, hogy az új variánsok képesek arra, hogy a többi törzs ellen termelődött vagy termelt antitesteket „kikerüljék”. A vakcinák esetében még nincs pontos adat, hogy a hatékonyságot hogyan befolyásolják a mutációk. Épp ezért nagyon fontos a vírus folyamatos genetikai vizsgálata – hívják fel a figyelmet a pécsi virológusok.

A tüskefehérje-mutációk megváltoztathatják a vírus működését

A szakemberek azt is leírják, a mutáció természetes folyamat, mivel minél több embert vagy állatot fertőz meg a vírus (jó példa erre a dániai nyércfarmok esete), annál nagyobb esély van kiterjedt adaptációra. És bár megjelenésük „nem dönti romba a vakcinafejlesztéseket és terápiás eljárások fejlesztését” – mivel a vírus mutációs rátája továbbra sem mutat fenyegetően gyors ütemet –, számolni kell velük.

Íme a teljes bejegyzés: