Pécsiek döntöttek Simonról

Egyre biztosabb, hogy 36 millió forintot bukhat az MSZP volt elnökhelyettese, az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor. A politikus eltitkolt, kétes eredetű vagyona még így is több százmillió forint marad.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem jogi karának bizottsága elkészítette azt a jelentést, amelyet az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága kért a Kecskés László dékán vezette ideiglenes testülettől. A Mentelmi Bizottság ugyanis arra kereste a választ, hogy visszakövetelhető-e Simon Gábortól az a 36 millió forint, amelyet országgyűlési képviselőként kapott tiszteletdíj gyanánt 2009-től. Azért ettől az évtől, mert ekkortól adott be valótlan vagyonnyilatkozatot a volt MSZP-s, hiszen kiderült: tisztázatlan eredetű forrásból származó több százmillió forintot parkoltatott különböző számlákon.

A Mentelmi Bizottság azért kérte a pécsiek segítségét, mert komoly jogi vita alakult ki a korábbi ülésükön e kérdésben, hiszen Simon Gábor önként mondott le a mandátumáról, attól nem megfosztotta testület.

Ezzel a húzással egy időre úgy tűnt, megússza, hogy ne kelljen visszaadni a pénzt, ám az Magyar Nemzet úgy tudja, a pécsi jogi kar oktatói szerint több címszóval is visszakérhető tőle a tiszteletdíj. Kerestük Kecskés Lászlót, a pécsi kar dékánja azt mondta, elvégezték munkát, s először a Mentelmi Bizottságot tájékoztatják álláspontjukról, addig nem kíván a részletekről nyilatkozni, amíg ezt nem tárgyalják.

A Mentelmi Bizottság várhatóan hétfőn tárgyalja az ügyet. Kiderült közben az is, hogy nemcsak Simon Gábornak, hanem további nyolc magyar állampolgárnak is volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a Magnet Bankban – tudta meg az Index.

Simon Gábort költségvetési csalással, három rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, illetve felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják. A volt politikust március 13-án helyezték előzetes letartóztatásba.