Pécsiek segítenek Szomáliában

Pécsi orvosok építhetik újjá a szomáliai egészségügyet. Az afrikai ország egyetemének képzését magyar mintára szeretnék megszervezni a helyiek. Van rá pénz is.

hirdetés


Kenyában már dolgoztak a magyar orvosok, most pedig Szomáliába készülnek. Az afrikai országban több mint húsz évig polgárháború dúlt, és most a romokból kell felépíteni az egészségügyet – szó szerint és átvitt értelemben is. Ez tehát nemcsak a kórházakat jelenti, hanem magát az orvosi képzést is. A helyiek a magyar mintát követnék az újjászervezés során.

Sok az éhező, beteg gyerek is.

Dr. Ternák Gábor, egyetemi tanár, a pécsi egyetem professzora többször beszélt már az egészségügyi világszervezet vezetőivel,   legutóbb pedig a szomáliai Benadir Egyetem rektorával tárgyalt. Az afrikai ország a nemzetközi szervezettől kapott segélyből szeretné finanszírozni a magyarok munkáját, sőt, a megrekedt kenyai képzést is tudnák segíteni anyagilag.

A tervek között szerepel egy hármas egészségügyi klaszter létrehozása is, amiben Magyarország, Szomália és Kenya venne részt. Az együttműködés sokrétűnek ígérkezik: Szomáliában mikrobiológiai laborra, Kenyában pedig röntgengépekre lenne nagy szükség.

Egyetértési nyilatkozatot írt alá a napokban a szomáliai és a Pécsi Tudományegyetem első embere, melynek értelmében a magyar partner orvosi személyzettel és szakértelemmel járulna hozzá a szomáliai egészségügyi ellátás fejlesztéséhez.

 • Götterdämmerung

  Sajnos ez van. Egyetértek az előzőekkel. Van mindenfajtavéglet csak éppen az nem ami kell.
  Kíváncsi vagyok hogy az utat ki fizeti és milyen pénzből. Főleg hogy mindenki mindig sír hogy
  soha semmire nincs pénz. De focipályákat építeni arra van. Csak kérdés mire?
  Ja igen,nekünk 8! Minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el a magyar válogatott.
  A Hollandia elleni selejtezőn.Amszterdamban.

 • Dimerett

  Most nem azért hogy politizáljak vagy valami de nekünk a török-mongol pusztítás után ki segített, vagy 1848-49 forradalom után ki segített önkéntesen önzetlenül, vagy 1956 -ban ki segített? Annyira senki. Akkor meg mi minek nyaljuk másnak seggét?!
  Inkább több orvost kéne foglalkoztatni hogy ne legyen 2-3 hónapos várólista.
  És mire odakerül az ember addigra megdöglik. Van itt nálunk elég tennivaló.
  Máshol meg olyan kevés az orvos hogy elhalasztják a műtéteket most meg mennek ki Afrikába.

 • Zuzó

  Inkább a magyar egészségügyet kellene ujjászervezni, hogy a fiatal orvosok ne vándoroljanak ki külföldre.