Pécsiek kapták a 2018-as Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat

A Kosztolányi Dezső Céltársulásról már sokszor írtunk, hiszen rendkívül nemes célt tűztek ki maguk elé. Segítik a Kárpát-medence magyar nyelvű fiatalságának a szülőföldön történő boldogulását és ösztönzik őket a magyarságuk megőrzésére. Most ezt a célt díjazták is.

hirdetés
Uránia Mozi

Még épp elcsíptük az egyesület tagjait, mielőtt csütörtökön közösen útnak indultak volna Budapestre, hogy ünnepélyes keretek között átvehessék a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat.

Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke beszámolt róla, hogy a 2015-ben létrejött egyesület tagsága folyamatos növekedéssel mára egy több mint 300 fős mozgalommá nőtte ki magát. Az elnök elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt néhány évben évente átlagosan 70 programot szerveztek és ezeken programonként körülbelül 3500-4000 fiatal jelent meg. Közel 2000 olyan fiatal van a Kárpát-medencében, aki a céltársulás segítségével tudott eljutni az országhatáron kívülre. Az egyetemen az országban egyedülálló módon szervezték meg azt a lehetőséget is, hogy a tanárképzésben résztvevő hallgatók határon túli iskolákban teljesíthessék a kötelező szakmai gyakorlatuk egyes elemeit. Emellett az országban tudomása szerint ők szerveztek elsőként nemzetstratégiai szakkollégiumot a PTE-n, hangsúlyozta Barkóczi Csaba.

Őri László, Pécs alpolgármestere fővédnökként és támogatóként végigkísérte az egyesület munkáját. Elmondta, mivel nemzetpolitikánk lényege, hogy élő kapcsolatot tartunk a határon túli és magyarországi fiatalok között, a Kosztolányi Dezső Céltársulás méltán érdemelte ki az elismerést. Hiszen ők rengeteget tettek és tesznek annak érdekében, hogy ez a kapcsolattartás megvalósuljon.

Az alpolgármester szerint ezt a célt szolgálták a programok, melyek segítségével több ezer horvátországi és vajdasági fiatal látogathatott el Pécsre. A másik fontos szempont, melyben ezek a pécsi fiatalok országosan is példát mutattak az, hogy szabadidejükben az óvodai, illetve az iskolai beiratkozás előtt álló horvátországi és vajdasági szórványvidékeken magyar családokat látogattak meg és ösztönözték őket arra, hogy a magyar oktatási intézményeket válasszák.

Az elismerést csütörtökön adta át Mádl Dalma Budapesten. Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: a magyar fiatalok legnagyobb feladata, hogy az előttük álló időkben éltessék tovább Magyarországot magyar országként, és éltessék a Kárpát-medencében az ezer éve ismétlődő magyar szívdobbanást is. Csak ezen kötelezettségük teljesítésével nyerhetik el maguknak a jogot, hogy hosszú távon is emberhez méltó életet élhessenek a szülőföldjükön – fogalmazott a házelnök. Kiemelte: a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány díja mindenekelőtt szerény ösztönzés akar lenni – nem csupán a díjazottak, de minden magyar fiatal számára. Ösztönzés abban a munkában, amelyet ma országunkban minden tudatosan cselekvő polgár végez nemzeti közösségünk és kétezer éves európai keresztény kultúránk védelmében – közölte az Országgyűlés elnöke. Kiemelte: díjazottjaik a maguk eszközeivel és lehetőségeivel évek óta a cselekvő nemzeti összetartozást erősítik.

Csütörtökön Budapesten vehették át a díjat (Fotó: MTI)

Balog Zoltán, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget hallva felmerül, remélhetik-e a 21. század magyar ifjúságától, hogy ennek jegyében kezdi meg aktív közéleti, karitatív, művészeti tevékenységét. Az ifjúság fő jellemzője általában a lázadás, de hogyan lehet e közösség nevében lázadni? – tette fel a kérdést Balog Zoltán, aki szerint lehet és szükséges is ez. Szerinte a mai világban a globalista, értékvesztő és gyökértelen egzisztenciáknak nagyobb az esélye. Arra biztatta a fiatalokat, bátran lázadjanak a jelenség ellen. Balog Zoltán közölte: a Kárpát-medencei magyarság eredményes megszólításáért, a szülőföldön való boldogulás ösztönzéséért és elősegítéséért, az anyaország kapcsolatainak kiszélesítéséért a délvidéki magyar közösség felé, valamint kiemelkedő és hiánypótló határon túli magyar programok szervezéséért és lebonyolításáért ítélték oda a céltársulásnak a díjat.

'Fiatalok a Polgári Magyarországért' Díj
“A díj minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget” – írják a Polgári Magyarországért Alapítvány oldalán.

Hirdetés