Pécsiek a legnagyobb adósok között

A NAV közzétette legfrissebb kimutatását a legnagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyekről és cégekről. A listán egy pécsi vállalat kétszer is szerepel, mellette egy pécsi személy került fel a 138 tételt tartalmazó listára. A baranyai megyeszékhelyen emellett több tucat vállalkozó és magánszemély tartozik az adóhatóságnak 180 napnál régebb óta több mint tízmillió forinttal.

hirdetés

Az adatokat az idei év második negyedévével bezárólag magában foglaló lajstrom szerint a legnagyobb adós vállalkozás a bírsággal – “megállapított jogkövetkezményekkel” – együtt közel 4,5 milliárd forinttal tartozik, míg magánszemélyeknél egy fővárosi lakos gyűjtött össze mintegy másfél milliárd forintot.

A 138 tartozót felsoroló listán egy pécsi cég is szerepel, ráadásul kétszer, a NAV szerint elmaradása összesen 383,5 millió forintra rúg. A pécsi illetőségű magánszemély egy kicsivel több mint 27 millió forintot nem adózott, amit további 37 millió forintos büntetést vont maga után.

adósság
Sokan tartoznak több mint tízmillió forinttal…

A NAV azonban nemcsak a legnagyobb adózók adatait hozza nyilvánosságra rendszeres időközönként, hanem a 180 napnál régebb óta adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók feketelistáját is.

Az előbbiek esetében két tucat magánszemély tartozik több mint tízmillió forinttal az adóhatóság felé, míg a szintén ezen a listán található egyéni vállalkozók közül is több mint húszan lógnak az állam felé.

Ami pedig az egyéb gazdasági társaságokat illeti, egy tucatnyi olyan pécsi cég szerepel a feketelistán, akik több mint fél éve lógnak százmillió forintot meghaladó összeggel. A nevek között “visszaesők” is felbukkannak, így például az Elcoteq vagy a PK Zrt. már valóban jó ideje tartozik, ám mivel felszámolás alatt állnak, tartozásaik behajtására nem sok esély van.