Pécsiek, most elmondhatjátok véleményeteket a klímaváltozásról!

Kérdőívvel kutatják a pécsiek klímaváltozáshoz kapcsolódó magatartását és véleményét a napokban. A helyi klímastratégia megalkotásához van erre szükség – derül ki az önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Sokan emlékeznek az utóbbi években elszaporodó villámárvizekre, vagy a nyári nagy melegben felfrissülést nyújtó belvárosi párakapuk kihelyezésére. Ezek mind a klímaváltozás helyi következményei – olvasható a városháza közleményében.

Mint írják, a klímaváltozás létező jelenség, és elkerülhetetlen, hogy ezzel helyi szinten az önkormányzatok is foglalkozzanak. A klímavédelmi stratégiák fő célja, hogy az éghajlatváltozás hatásait helyi szinten megállapítsák, meghatározzák a feladatokat, megfogalmazzák a helyi célokat, és feltárják a pénzügyi forrásokat.

A klímavédelmi koncepciók fő célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, azonban az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodóképesség növelése is fontos témakör. Ezzel foglalkozik az a stratégiai dokumentum, amit az önkormányzat pályázati támogatási forrásból szakértőkkel dolgoztat ki.

Egyre több tanulmány foglalkozik a klímaváltozás várható hatásaival.

A jövőbeli változások világszerte növelhetik a klímaváltozással szembeni sérülékenységet, kitettséget és az éghajlati katasztrófákból származó veszteségeket. A helyi védelmi stratégiák segítségével viszont elősegíthetjük a felkészülést, és a veszélyek kezelését.

A lakossági szerepvállalás és együttműködés nélkül viszont a legjobb stratégia is megvalósíthatatlan a pécsi önkormányzat szerint. Épp ezért szükséges a lakosság véleményének megismerése.

Az alábbi kérdőív kitöltésével pedig most bárki hozzájárulhat a helyi klímastratégia sikeréhez.

Kattintsatok ide a kitöltéshez!

A kérdőívet magánszemélyek, helyi civil szervezetek, döntéshozók, gazdasági szervezetek képviselői is kitölthetik. Alig kéttucat kérdésre kell válaszolni (személyes adatokat nem kell megadni), mely mindössze 10 percet vesz igénybe. A kitöltésre április 15-ig van lehetőség.

hirdetés
Uránia Mozi