Pécsiekből lesznek a legjobb sofőrök?

Korántsem egyszerű a helyzetük azoknak, akik Pécsen ülnek először volán mögé. Az, hogy kétszer annyian buknak meg az első forgalmi vizsga alkalmával, mint az ország más településein, nem azt jelenti, hogy a pécsiek szürkeállománya szegényes lenne, inkább azt, hogy a mi városunk bizony töménytelen akadályt állít a kezdők elé. Így a pécsiek bizony jobban megedződnek itt, mint bárhol máshol, és a főváros kivételével bárhol könnyebben el is igazodhatnak.

hirdetés

A vezetni tanulók mindig nehéznek találják az eligazodást az egyébként unásig ismert szülővárosaikban – ebben nincs semmi rendkívüli. De ezen a helyen még az ismerős utak is ismeretlenekké válnak a kormánykerék mögé ülve, és olyan trükköket tartogat Pécs, ami a haladóknak is igencsak fogós feladat.

Foral Klára, a Foral autósiskola vezetője elmondta, Pécs minden statisztikában, kimutatásban leghátul szerepel, mivel a város forgalomszervezése igencsak bajos. Az utaknak kicsi az áteresztő képességük, rengeteg a szűk kis utca.

Tapasztalatai szerint Pécsen az első vizsgán a tanulók 40-45 %-a megy át, míg máshol ez az arány akár a duplája is lehet. Szekszárdon például 70 % körül mozog az elsőre sikeres vizsgát tevők aránya. Annak ellenére, hogy megyeszékhely, sokkal kisebb és jól megtervezett az utcák hálózata, a forgalmi rend. Ugyanez a helyzet Kaposváron is.

autós tanuló
Sokat számít az oktató tapasztalata

A Sziget Autósiskola ügyvezetője, Rácz István mindenben egyetértett kollégájával, hozzátéve, hogy a pécsi domborzat is rengeteg nehézséget állít a tanulók elé, hiszen szinte minden utca lejt vagy emelkedik valamerre. Tehát nem elég csak gurulni sík aszfalton, számos alkalommal kell megbirkózni a meredek utcákkal is, pluszfeladatot adva a vizsgázóknak.

Rácz István szerint egyedül a villamos hiányzik a városban ahhoz, hogy minden téren felkészülten mehessen utcára egy pécsi tanuló a sikeres vizsga után.

Úgy fogalmazott, a kisebb városokhoz képest Pécsen a nagy forgalom, főleg csúcsidőszakban, másrészt a 40-45 perces vizsga alatt annak a távnak a sokszorosát vezeti le egy tanuló, mint amit például a fővárosban tenne meg ugyanennyi idő alatt.

Mintha a szélvédőn néznénk ki
Dupla akkora koncentráció szükséges

Tapasztalatai szerint is jó néhány nehéz pont van a városban, ami néha megzavarja még a rutinos sofőröket is. A Klimó György útról érkezve nehéz a Kórház téren eligazodni, a Szabadság útról jövet a vasútállomás többirányú megközelítése is fogós pont, illetve a Kürt és Honvéd utcák vége sem könnyű a tanulók számára – tette hozzá.