Mobillal is megnézhetjük a várost

Teljesen átalakították és a kor igényeire szabták a pár éve bemutatott Visit Pécs! nevű, elsősorban turistáknak szánt mobilalkalmazást. Az Android és iOS rendszereken futó, tabletekre, okostelefonokra telepíthető program a pécsiek életét is megkönnyíti, hiszen ezzel akár meg is tervezhetjük időtöltésünket.

hirdetés

A mobilalkalmazás, amelyet a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) és az Irány Pécs Kft. megrendelésére fejlesztettek, már letölthető az App Store és a Google Play áruházból. Jelenleg a tesztüzeme zajlik egy hónapon át, hogy a fejlesztők a turistaszezonra tovább tökéletesíthessék – jelentették be egy szerdai sajtótájékoztatón a városházán. Nem véletlenül, hiszen az applikációt nekünk sem sikerült Andriodon és iOS-es telefonon elindítani, de a letöltéssel is akadt problémánk, így nem tudtuk kipróbálni az alkalmazást. Öt különböző telefonon próbálkoztunk, volt, hogy a szerver nem volt elérhető, vagy éppen az aktuális térképhez szükséges adatokra lett volna szükség, de ekkor lefagyott az alkalmazás. (FRISSÍTVE: végül sikerült letöltenünk az alkalmazást, így már magunk is telefonon sétálhatjuk körbe a várost.)

Túraútvonalakat is kínálnak.
Túraútvonalakat is kínálnak.

A cél az, hogy magyar, angol, német, horvát és szerb nyelven „beszélő” program segítségével Pécs teljes turisztikai kínálatát feldolgozza, tematikusan összegzi a látnivalókat típusuk, művészettörténeti, történelmi korszaka alapján. Emellett a HPM Design és a Markcon által készített alkalmazás bemutatja a kulturális és gasztronómiai lehetőségeket, a város programkínálatát, a pécsi és a város környéki szállásokat. A program hangos idegenvezetési funkcióval is bír, azaz a belvárosban barangolva műholdas helymeghatározással beszél a látnivalókról.

Az attrakciókhoz tartozó szöveget a korábban a híradóból is ismert újságíró, Pálffy István jegyzi. Ő azt mondta, az alapot az Egy kis hazai című sorozatának Pécsről szóló kötete jelentette, de azt igyekezett tömörített, rövid, ám velős formába önteni.

Mint azt Őri László alpolgármester elmondta, az újdonság az uniós támogatású Értékes Pécs Program keretén belül valósult meg, alkalmas az ide érkező turisták eligazítására, a helyiek szabadidős tevékenységének segítésére.

A 400 milliós projekt része volt a kertvárosi református templom, a zsinagóga, a szerb ortodox kápolna és a Cella Septichora fejlesztése is. A tervek szerint egy speciális jegycsomagot hoznak létre, amellyel kedvezményes áron látogathatóak májustól ezek az egyházi értékek is.