Pécsnek olyan orvosa van, hogy azt senki nem gondolná

Kilátás a Zengőről

Gyönyörű és csodálatos éke Baranyának a Mecsek. Nem is gondolnánk, hogy mekkora kincs, hiszen roppant sok gyógynövény él itt, amelyekhez bárki hozzájuthat a nem védett helyszíneken. Igazi orvosunk ez a hegység.

hirdetés

Egybegyűjtöttünk néhány olyan fajt, amely jellegzetessége a Mecseknek, amelyekről érdemes tudni, hogy mire valóak igazából. Fontos hozzátenni, hogy alkalmazásuk bármennyire is néphagyomány, ma már érdemes hozzáértővel egyeztetni, hiszen megeshet, hogy könnyen összetévesztjük őket más, kártékony növénnyel (pl. medvehagyma-gyöngyvirág).

Pettyegetett tüdőfű

Árnyas erdők aljnövényzetében bukkan fel ez a gyógyfű, amit más néven orvosi tüdőfűnek is hívnak. Levelei fehér pettyesek. Egyre szélesebb körben kezdik fogyasztani, a belőle készített tea meghűlésre, légúti problémák kezelésére, rekedtségre elsőrangú készítmény.

Bármilyen furcsa, leveleivel még a vermutot is ízesítik! A levelek gazdagok C-vitaminban, gyorsítani tudják a sejtregenerációt.

orvosi tüdőfű

Orvosi salamonpecsét

Ennek a növénynek csak az úgynevezett gyöktörzsét használják fel a gyógyszeriparban, ugyanakkor számos jótékony hatása van. Szívserkentő, vizelethajtó, a cukorbaj ellen is hatásos anyag található benne. Természetjárók figyelem! Otthoni felhasználása viszont nagyon veszélyes, erősen mérgező hatása is lehet. Külsőleg már barátságosabb: porából régebben kenőcsöt készítettek daganatokra, sőt, arcpirosítóként is használták a nők.

salamonpecsét

Egybibés galagonya

A szívbetegek örülhetnek a leginkább egy egybibés galagonyának, ugyanis ez a növényke helyrehozza a vérellátási zavarokat, helyreállítja az érkárosodásokat, csökkenti a magas vérnyomást. A szívelégtelenségben szenvedőknek is nagy segítséget nyújt, ha teát készítenek belőle.

Vannak, akik lekvár formájában fogyasztják, bármilyen furcsán hangzik is.

egybibés galagonya

Fehér és sárga fagyöngy

A fagyöngyből készített tea – hiszen elsősorban így fogyasztják – a várandósok kedvence, ugyanis rendkívül jó méh- és méhizomzat erősítő, de a fogamzás sikerességének esélyét is növeli gyógyhatásánál fogva.

Persze nem csupán a terhes nők használhatják fel a fagyöngy erejét – magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, fülzúgásra is hasznos, s vízhajtó hatása is van.

Sokan készítenek belőle borogatást is különféle sebekre a fagyöngy leveleit felhasználva.

fehér fagyöngy

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű szintén számos területen felhasználható, jó néhány egészségügyi problémát lehet vele kezelni, de főként légúti problémák és megbetegedések kezelésére kiváló.

Tele vannak vele a rétek, legelők, nagyon elterjedt növény. Nyár elején érdemes gyűjtögetni a leveleit, rengeteg jótékony anyagot tartalmaznak. Sebek borogatására is nagyszerűek.

lándzsás útifű

A teája viszont varázserejű: nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, baktériumölő, gyomorégésre, hurutokra egyaránt jó, sőt öblögetni, gargalizálni is ajánlott vele.

És nem utolsósorban sokak szerint segít leszokni a dohányzásról.

Kisvirágú füzike

Ebből a kis növényből teát vagy teakeveréket készíthetünk, az pedig elsősorban a húgyúti, húgyhólyagos problémákra lehet megoldás. A prosztata gyógyítására, csökkentésére, húgyhólyaggyulladás kezelésére egyaránt tökéletes!

kisviragu-füzike_g3

Mecsekifű/nagy méhfű

Ezt a gyógynövényt nem csupán gyógyászati céllal alkalmazzák, teájának kellemes aromája van. Meghűlés esetén és emésztő- és légzőszervi betegségeknél is ajánlott. Emellett görcsoldó, szélhajtó, nyugtató hatása is van – ez utóbbi miatt kisgyermekeknek is szokás adni.

A fogyókúrázók körében is divatossá vált vízhajtó hatása miatt.

Fekete nadálytő

Az utóbbi időben egyre szélesebb körben terjedt el a nadálytő használata, leginkább a reumások, ízületi betegséggel küszködők körében.

Pépes nadálytőpakolással visszérfekélyeket, daganatokat, izommegvastagodásokat, duzzanatokat kezelhetünk.

Ha teát készítünk belőle, gyógyíthatunk vele emésztési zavarokat, gyomorvérzést, hörghurutot.

Leveleit akár fürdővízhez is lehet adagolni reuma kezelésére!

fekete nadálytő

Orbáncfű

Minden növény közül talán a legtöbbet az orbáncfű tud felmutatni. Hihetetlen sokrétű, számos területen felhasználható. „Orbáncfű-kivonattal” – halljuk egyre-másra a különféle reklámokban, és nem hiába. Külsőleg és belsőleg egyaránt számos gyógyhatása van ennek a növénynek. Gyógyítja a külső sérüléseket, sebeket, visszeret, aranyeret.

Ha tea formájában fogyasztjuk, feszültségoldó, gyulladáscsökkentő, depresszió és idegi fáradtság esetén pompás hatása van.

De alapvetően jó hatással van a hormonháztartásra és a pajzsmirigy-zavarokra is.

Tea mellett kenőcsöt és olajat is előállítanak belőle.

orbancfu_nagy

Az állatbarát Mecsek

Bizony, a Mecsek nem csak a pécsiekre, a pécsi állatokra is gondol! Az imént bemutatott orbáncfű segít a szorongó kutyáknak és macskáknak, a vírusos betegségeket is gyógyítja, nem utolsósorban az AIDS-es macskáknak is hasznára válik. Gazdik, figyelem! Irány a Mecsek!

  • A. Zimmer

    A cikk írója nézzen alaposabban utána a dolgoknak, régen láttam ennyi ostobaságot leírva.

    1, Orvosi salamonpecsét: Csak hozzáértő ember kezében orvosság, egyéb esetekben gyengén mérgező, túladagolás esetén hányást és véres hasmenést okozhat!

    2, A sárga fagyöngy NEM gyógynövény, sőt mérgező is. Viszkotoxin tartalma miatt!

    3,A fekete nadálytő belsőleg nem használható, magas rákkeltő és májkárosító csersavtartalma miatt.

  • Jó, de hiányos. Vigyázz!!! A mellékhatások sincsenek felsorolva! https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pecsnek-olyan-orvosa-van-hogy-azt-senki-nem-gondolna/