Ellephetik a várost a keleti hallgatók

Az, ami orvosi karnak már nagyon bejött, most a Pécsi Tudományegyetemen egészét érintené. Az intézmény a keleti diákok felé nyitna annak érdekében, hogy a minél több külföldi hallgató tanuljon a városban, s az idegen nyelvű képzések számát ezért megduplázták.

hirdetés

Az elmúlt évek során a külföldi diákok csak az orvosi, a közgazdaság-tudományi, illetve a bölcsészkaron folytathatták felsőfokú tanulmányaikat. Azonban ősztől már szinte az összes kar idegennyelvű képzési kínálata bővül. A Pollack, a BTK és a TTK négy, az ETK, az IGYK és az MK kettő, míg a FEEK egy programmal egészíti ki meghirdetett angol, illetve német nyelvű kurzusait.

Az újonnan induló szakok között hat doktori, nyolc mester- és öt alapképzés közül választhatnak a Pécsre érkező külföldi diákok.

Körükben a PTE Általános Orvostudományi Kara a legnépszerűbb. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezerötszáznál is több diák tanul jelenleg valamelyik idegen nyelvű orvosképzésben. Ők tavaly közel három és fél milliárd forint bevételt hoztak az egyetemnek.

Színvonalas a pécsi orvosi képzés

Legtöbben azért választják Magyarországot, valamint Pécset felsőfokú, leginkább medikus tanulmányaik folytatásához, mert a saját hazájukban jóval drágább az orvosképzés, mint nálunk, de elképzelhető az is, hogy a színvonal sem megfelelő.

– A pécsi egyetemről kikerülő kollégák és kolléganők bármelyik intézményben megállják a helyüket, ugyanis az orvosi képzésünk nemzetközileg is elismert és színvonalas – mondta dr. Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja. – Viszont az idegen nyelvű képzések bővítése kapcsán fontos, hogy a karok felkészültek legyenek a külföldi diákok fogadására.

Ahhoz azonban, hogy még több külföldi hallgató válassza a Pécsi Tudományegyetemet, valamint a többi karon ősztől induló programok valamelyikét, szükséges, hogy az itteni képzés felülmúlja a donor országokét. Vagyis olyat kell nyújtania az egyetemnek, ami csábító lehet a külföldről érkező diákok számára.

A felsőoktatási világpiacra tör a PTE

– Először ki kell alakítani a hírnevet, aminek egy toborzó hálózatépítés a feltétele – magyarázza dr. Komlósi László Imre, a PTE oktatás- és külügyért felelős általános rektorhelyettese. – Ez egy nagyon összetett feladat, viszont ez a feltétele annak, hogy ki tudjunk lépni a felsőoktatási világpiacra. Az egyetemnek fel kell készülnie arra, hogy az elején nem áradnak még a külföldi diákok, egy-két év, mire ez kiépül.

A célországok között Kína, Kazahsztán, India, Irán, Törökország és Vietnam szerepel. Arról, hogy mely képzéseket kell angol, illetve német nyelven kibővíteni, a karok vezetése döntött. Felmérték az oktatói kapacitást, pontosabban azoknak a tanároknak a számát, akik idegen nyelven is tartanak órát, valamint hogy világviszonylatban egy-egy szak mennyire piacképes.

– Ahogy csökken az államilag finanszírozott helyek száma, úgy szűkül a magyarországi bevétel, ezt a hiányt viszont a fizetős külföldi hallgatók számával kell kompenzálni – folytatta dr. Komlósi László. – Tehát a folyamat elindult, és a nemzetközi kapcsolatainkra még jobban oda kell figyelnünk.

Az sem utolsó szempont a külföldi diákok számára, hogy egy nagy múltú, hagyományos egyetem hallgatói lehetnek. Ezzel a lépéssel az egyetem egy teljesen új kultúrát szeretne kialakítani. Azokat a képzéseket kell megtalálni, amelyekre igény van, hiszen az itt végzett hallgatók európai diplomát kapnak.

Komlósi László úgy véli, az egyetem hírneve szájhagyomány útján terjed, hiszen az évek alatt rengeteget nőtt a Pécsen tanuló külföldi diákok száma.

Azt, hogy ez mekkora bevételt hozna az universitasnak, azt egyelőre nem tudják, de a ha bejön a program, bizonyosan százmilliókat hozhat a konyhára, nem mellesleg pedig, nőhet a presztízse is a pécsi intézménynek.

[frame]

Ezt mondták a külföldiek

Sofia, Németország: Nagyon szeretem ezt a várost, az emberek is kedvesek és barátságosak, viszont az orvosi egyetem nehéz. Ez a második félévem, remélem, könnyebb lesz, mint az előző, viszont a képzés nagyon jó és olcsóbb is, mint Németországban. Igazából csak a családom hiányzik.

Liga, Lettország: Azért Pécsre jöttem tanulni, mert azt hallottam a többi külföldi diáktól, hogy beleszerettek a városba. Ez a város kicsi, mégis nagy, otthon érzem itt magam. Tetszik a kulturális örökség, a természet. Az első hónapban nehéz volt megérteni, hogy mennek itt a dolgok, de a tanárok hozzáállása sokat segített.

[/frame]

 

  • cave

    gyanús ez az állandó önfényezés…

  • Oli

    Tudok egy tippet, tanuljanak inggyéééééééééé. Minket, az 50 év felettieket úgyis lapátra tesznek, Magyarország megújul. Lenyúltalak drága mehetsz a lapátra.