Pécsre érkezett a csodazongora

Megérkezett Pécsre a Bogányi Gergely zongoraművész által hosszú évek alatt kifejlesztett és megtervezett csodazongora, amely már el is foglalta méltó helyét a Kodály Központban, hiszen április 16-án Bogányi itt fogja megszólaltatni a lenyűgöző kinézetű és valóban csodás hangú hangszert.

hirdetés

Pécsre érkezett a csodazongora! A Bogányi Gergely zongoraművész által megálmodott forradalmi és formabontó, 65 millió forintba kerülő zongoráért Páva Zsolt nemrég még közadakozást is hirdetett, annyira lenyűgözte a hangszer. Nem hiába, hiszen a Kodály Központban felállított zongora tényleg nem utolsó látvány, és hangja valóban más, mint a megszokott versenyzongoráké.

Bogányi Gergely épp próbál
Bogányi Gergely épp próbál

Bogányi egy hosszú és minden részletre kiterjedő hangpróba és hangolás után beszélt nekünk a zongoráról, amelyet a Kodály Központ szcenikusai nagy műgonddal pakoltak fel a színpadra, darabokban. Ugyan ebből a folyamatból a sajtó nem láthatott semmit, mert a csodazongora állítólag nem mutatott épp fényesen a hosszú út után.

Lenyűgözően szól a hangszer
Lenyűgözően szól a hangszer

Ez a minden tekintetben új hangszer – kezdett bele Bogányi – a design és a hangképzés szoros kapcsolatára épül, és maga a tervezési folyamata is évekig tartott. Ebben a folyamatban Bogányi azt a feladatot tűzte ki maga és a kivitelezésben résztvevő csapat tagjai elé, hogy a lehető legközelebb kerüljenek ahhoz a hangzáshoz, ami a zenészek fejében létezett csak eddig.

A karbonkompozitból megalkotott zongora ezért a többi versenyzongoránál erőteljesebb, bensőségesebb, tisztább és egyenesebb hangon szól, amit szavakkal körbeírni nehéz, hallani kell. Gazdag a felhangrendszere – folytatta –, amely barátságosabb, gömbölyűbb hangzást eredményez, hangjai hosszabbak is és a zongoraművész leírása alapján „éneklőbbek”. Ráadásul a lába úgy van kialakítva, hogy nem erősíti fel azokat a hangokat, amelyek a hagyományos zongorák lábai között elvesznek.

Nemsokára a pécsiek is hallhatják
Nemsokára a pécsiek is hallhatják

Bogányi hozzátette, hogy a Kodály Központban fellépni mindig kiváltság és élmény, de már alig várja, hogy megszólaltathassa végre a zongorát itt, ebben a világhírű teremben is.

Ezzel pedig bizonyára nincs egyedül, hiszen sok pécsi már tűkön ül, hogy lássa és hallja a zongorát, és persze Bogányit, aki Mozart A-dúr rondóját és Dubrovay László III. zongoraversenyét fogja előadni a csodahangszerrel.