Pécsre érkezik a Szent Korona másolata

Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe alkalmából már szombattól – augusztus 19-étől – szeptember közepéig a JPM Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) tekinthető meg egy magángyűjtő jóvoltából a Szent Korona, a jogar és az országalma másolata.

hirdetés

A magyar államiság jelképei végigkísérték a magyar történelmet a hosszú évszázadok során egészen napjainkig. Az aranyozott ezüst korona – mely Rónai Attila kaposvári ötvösmester műve – az eredeti Szent Korona 1:1 arányú, pontos másolata. A szakember elkészítette a jogar és az országalma másolatát is, szintén aranyozott ezüstből.

A korona-, az országalma- és a jogarmásolat együttes értéke körülbelül 20 millió forint, ebből csak a korona értéke 12 millió forintra tehető.

A három műtárgy (augusztus 19-étől) a Csontváry Múzeum nyitva tartási idejében keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között csodálható meg. Augusztus 20-án a Janus Pannonius Múzeum Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-kiállítása ingyenesen látogatható, a kedvezmény az időszakos tárlatokra nem vonatkozik.