Pécsen nincs rovarirtós tojás

Kitört a kontinensen a tojáspara, mivel a múlt héten rovarirtóval kezelt tojásokra bukkantak több uniós országban is. Azt még egyelőre nem tudni, milyen módon kerültek bele a tojásba a vegyszerek, mindenesetre rengeteg helyen már óriási mennyiségeket hívtak vissza. Itthon még nem találtak gyanús tojásokat, a pécsi kiskereskedők sem aggódnak különösebben.

A tojásokat egy fertőtlenítőszerrel, a Dega-16-tal kezelték több tucat telepen is, ebbe a szerbe került bele a Fipronil rovarirtó. Először Hollandiában fedezték fel a fertőzést, augusztus elején jelentették be, pár napra rá pedig 180 gyanús telepet zártak be Európa szerte, ebből 24-ben találtak rovarirtóval kezelt tojásokat. Az Aldi áruházlánc Németországban minden üzletéből visszavonta a tojásokat.

A pécsi árusok a Vásárcsarnokban abszolút nem aggódnak, elképzelhetetlennek tartják, hogy megfertőződjenek a tojásaik, amik ugyanúgy fogynak a hír hallatára is, mint azelőtt.

Nem kerültek le a standokról a tojások

– A tyúkokat főként kukoricával, árpával etetik, de sok növényt, vagy növényeket tartalmazó maradékot is kapnak – mondta el az egyik árus a pécsi csarnokban. – Még sosem volt gond a tojásokkal, elképzelhetetlen, hogy ilyen vegyszerek kerüljenek a tojásba nálam.

Hasonlóan vélekedik egy másik árus is. Teri néni azt mondta, otthon csak gondosan ellenőrzött élelmiszerekkel eteti a jószágokat. Ezenkívül, hogy megóvja a tyúkokat az élősködőktől, állatgyógyszertárakban kapható, speciális porozószert alkalmaz, de ettől sem lesz semmi baja sem az állatnak, sem a tojásoknak.

Változatlanul sokan viszik a pécsi tojást

– Ritkán, de vannak ellenőrzések is, eddig semmi gond nem volt, ezután sem lesz – mondta magabiztosan.

Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő közeli állateledel-boltos arról számolt be, a Vásárcsarnokban tojást áruló kereskedők közül nem egy jár be hozzá rendszeresen szárnyastápért.

Hazánkban augusztus 15-én jelentették be, találtak Fipronillal kezelt élelmiszereket, ugyan egészségre nem veszélyes mennyiségben, mindenesetre elrendelték a forgalomból való kivonásukat. Óvintézkedésként Magyarországon augusztus végéig minden bejövő tojásszállítmányt is ellenőriznek.

A Fipronilt leginkább az állatgyógyászatban használják élősködők irtására, ugyanakkor emberi fogyasztásra szánt állatoknál tilos, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe jutva máj-, pajzsmirigy-, vesekárosodást okozhat.