Pellérdi szennyvíziszap: nincs engedély

Bevonták a Délkomp Kft. hulladékkezelési engedélyét, miután a zöldhatóság szerint nem állnak fenn a munkájukhoz szükséges feltételek. A cég bírságra is számíthat, s végső esetben végrehajtást is elrendelhetnek a Pécsi Vízmű Zrt. leánycége, az Aquainvest kft. többségi birtokában lévő társaság ellen.

hirdetés

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Laki Zoltán elmondta, a kft. hulladékkezelési engedélyét augusztus 26-án vonták vissza, mivel a a cég a tevékenységéhez szükséges feltételek meglétét nem biztosította. Mint mondta, a határozat még nem jogerős. A társaság „ügyei” akkor kaptak figyelmet, amikor kiderült, hogy hónapok óta nem szállítják el azt a 30 ezer tonna szennyvíziszapot, amely a pellérdi tisztítótelepen keletkezett az elmúlt hónapok során. Ennek elszállítására már kötelezték őket.

Laki hozzátette, ha ezt nem teszik meg, akkor végrehajtást rendelnek el, bírságot szabnak ki, végezetül pedig más céggel vitethetik el a hulladékot, amelynek költségét ráterhelhetik a Délkompra.

A szokásos eljárásról elmondta azt is, hogy szennyvíztisztítás végén biológiailag kezelik a hulladékot, ezt követően ülepítik, s komposztálják a “nyersiszapot”. Ez utóbbit nem végzi el a cég, a telepen található hulladék nagy része azonban valamilyen mértékben már kezelt – emelte ki. A cég a telephelyről a közelmúltban elszállította a berendezéseit, számítógépeket, a vezérlőrendszert – gyakorlatilag leszerelte a telepet.

A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Winkler Tamás igazgató elmondta, harmincmillió forintot korábban már elkülönített a Forrásház arra az esetre, hogy kifizessék a cég számára a feladat elvégzése után járó pénzt, de a kft. nem teljesítette a munkát.

A Pécs TV megkereste, a Délkomp Kft. ügyvezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni. A cég fellebbez a környezetvédelmi hatóság döntése ellen.

hirdetés