Ismét itt a hőségriadó!

Meghosszabbítja a hőség miatt elrendelt figyelmeztetést és ezzel együtt a szintjét másodfokúról harmadfokúra, hőségriasztásról hőségriadóra emeli az országos tisztifőorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

hirdetés

Hőség2

Az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a korábban kiadott hőségriasztást péntektől harmadfokúra, hőségriadóra emelik, ezzel együtt augusztus 11-éig, kedd éjfélig meg is hosszabbítják.

Hőség1

Péntektől tovább fokozódik a hőség, a napi átlaghőmérséklet először az északnyugati megyékben, később pedig már máshol is elérheti és tartósan meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Összességében az elkövetkező napokban az országban száraz idő ígérkezik.

Azt tanácsolják, hogy a nagy melegben igyunk többet, de ne alkoholos italokat, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók pedig védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Pécsen több módszerrel is frissítenek

A legmagasabb fokozatra emelt hőségriadó idejére újra munkába álltak a permetkapuk Pécsett: péntektől a Széchenyi téren, az Uránbányász téren és Kertvárosban a Nagy Imre út – Csontváry utca sarkán helyezte ki a Tettye Forrásház Zrt. a vízfüggönnyel enyhülést adó szerkezeteket.

A szolgáltató ezzel egy időben három – a legforróbb napokon is kiemelten forgalmas – helyen alakította át a tűzcsapokat és hozott létre ivópontokat: a Széchenyi tér délkeleti sarkán, az Árkád bevásárlóközpont Rákóczi úti bejáratánál és a Nagy Lajos király úti üzletsor előtt, a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán olthatják szomjukat a járókelők frissítő csapvízzel a kék toldású tűzcsapokról, amelyek a sötétben pár óráig fluoreszkálnak is.

A városháza előtti vízosztó sátorban hűtött ivóvíz várja az arra járókat 10 és 18 óra között.

A permetkapuk ivóvízzel működnek, így biztonságos és egészséges felfrissülést nyújtanak. A frissítő pontok a legmagasabb fokú hőségriadó idején, várhatóan kedd estéig üzemelnek.