Pénzt kap az uzsorás

10 milliót kért, de csak 450 ezer forint kártérítést kap Gy. László ormánsági uzsorás, aki beperelte a pécsi börtönt, mert túl sokáig ült egy dohányzócellában, és nem volt leválasztva a cellától a WC. Gy. L.-t uzsorázásért 2011-ben 8 év 10 hónap börtönre ítélte a Pécsi Törvényszék.

hirdetés

Gy. L. keresetét csak részben találta megalapozottnak a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla. A dohányzócelláért nem, az egy légterű WC miatt viszont megítélték neki a kártalanítást. Az uzsorás semmivel sem tudta bizonyítani egészségkárosodását. A börtön egy Gy. L. által aláírt papírral igazolta, hogy az uzsorás maga kérte a dohányzócellát, de a férfi azt állította: fenyegetéssel vették rá, hogy aláírja, de ezt sem tudta bizonyítani. A vádlott azért is beperelte a pécsi börtönt, mert a cellában nem volt elfalazva a vécé, és így mindenki nézhette, ahogy a dolgát végzi. Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék 450 ezer forintos kártérítést ítélt meg neki, de az uzsorás ezt nagyon kevésnek tartotta, 10 milliót szeretett volna. Végül ezt nem kapta meg.

Gy. L.-t zsarolás, csalás, hamis vád, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység és magánokirat-hamisítás miatt ítélte el a Pécsi Törvényszék 2011-ben 8 év 10 hónap börtönre. 1996 és 2008 között az Ormánságban, valamint Siklós környékén bizonyíthatóan ötven szegény, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kisebb-nagyobb kölcsönt, összesen 3,5 millió forintot. Az adósok 15 milliót fizettek vissza, átlagosan 432 százalékos kamattal. További 30 milliót követelt még ezenfelül, átlagosan 986 százalékos kamattal. Volt, akinek 20 ezer forintos adóssága 4,5 milliósra dagadt. A vádlott fenyegetéssel és veréssel vette rá adósait a törlesztésre.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ezen a héten hat magyar fogva tartott ügyében hozott ítéletet, amely szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. Az elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítélet értelmében a magyar államnak összesen több mint 84 ezer euró (kb. 25,7 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a hat rabnak. Az ítélet azt is kimondja, hogy Magyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított féléven belül menetrendet kell kidolgoznia arra vonatkozólag, hogy milyen módon szünteti meg az egyezményt sértő állapotokat.