Szupervasút készül Pécs és Pest között?

Bár még kicsit várnunk kell, várhatóan több tízmilliárd forintot költhet el hazánk a következő években a dunántúli vasúti pályák fejlesztésére. Mindez gyorsabb közlekedést tesz lehetővé Pest és Pécs között, de a Balaton partjára is gyorsabban juthatunk el.

hirdetés

A kormány nemrég döntött úgy, hogy a jövőben az uniós források tekintetében prioritást élvezhetnek a vasutat érintő fejlesztések. Évtizedes lemaradásokat kell ugyanis bepótolni a legforgalmasabb hazai pályaszakaszokon. A fejlesztések a Pécsről utazókat is markánsan érintik majd, hiszen a főváros és a megyeszékhely között, valamint Pécs és a Balaton között futó szerelvények alatt is modernizálják pár éven belül a pályaszerkezetet.

– A tervezett fejlesztések eredményeképpen a vasúti közlekedés szolgáltatási színvonala nő, versenyképes alternatívát nyújtva a közúti közlekedés mellett úgy kényelemben, eljutási időben, mint megbízhatóságban – közölték a Nemzeti Fejelsztési Minisztérium sajtóosztályán azt firtató kérdésünkre, miként érintik a tervek Pécset és Baranyát.

Versenyképes alternatíva lesz?

– Az a cél, hogy a menetidő legalább 30 perccel csökkenjen Pécs és a főváros között, emellett a vasúti közlekedés színvonalának emelését is el kívánjuk érni. Azt szeretnénk, hogy kiszámíthatóbb és biztonságosabb legyen a közlekedés – közölték.

A tervezett beruházások a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Gyékényes, valamint a Kaposvár és Fonyód közötti szakaszokat is érintik majd. Előbbi a pesti IC-k menetidejét faraghatja le, utóbbi pedig a nyári szezonban rendkívül népszerű, Pécs és a Balaton-parti települések között haladó „fürdőjáratot” kapcsolhatja magasabb sebességi fokozatra. Ismert: a mai viszonyok között három óra kell a vonatnak ahhoz, hogy megtegye a Pécs és Fonyód közötti 150 kilométeres távot.

Emellett a sima gyorsvonatok menetidején is faraghatnak, ha Pécs és Szentlőrinc között a mai egy helyett két sínpár fut majd. Ezek megvalósíthatóságát – ahogy a többi fejlesztés részleteit is – hatástanulmányokkal kutatják a következő időszakban. Hogy pontosan mekkora összeget hívnának le az EU-tól, az is ettől az átfogó tanulmánytól függ, azonban mindenképpen több tízmilliárd forintról lesz szó szakaszonként, a végösszeg akár a százmilliárd forintot is meghaladhatja a Pécset érintő szakaszokat tekintve.

– A menetrend szerint a prioritások meghatározását követően engedélyezési terv készítésére írunk ki közbeszerzést várhatóan 2014 első negyedévéig; ezt követően indulhat meg a kivitelezés – nyilatkozták lapunknak a tárcánál.

[frame]

Keleti kényelem…

A december 9-től élő új menetrend szerint már a Keleti pályaudvarra futnak be a Pécsről induló IC-k és onnan is érkeznek. Bár olvasóink szinte mindegyike kiakadt ezen, a MÁV azzal magyarázta mindezt, hogy a Déli pályaudvar jövőre zsúfolttá válik. A változtatás tízperces menetidő-növekedést hoz, azaz három óra kell a fővárosi táv leküzdéséhez majd. A részletekről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az új menetrend pedig IDE kattintva érhető el.

[/frame]

 • vonatos

  A tíz perccel hosszabb időből lesz 30 perccel rövidebb? Azaz 20 perc mínusz? Olyat nem lehetne, hogy 2 óra alatt érjen fel? Azért ennek is örülünk persze..

 • Kosaras

  Lehet hogy már addigra az utca tuloldalára nem tud átmenni az emberek többsége, annyi pénze nem lesz.

 • Rolee

  Mivel a 30a vasútvonal elkészül a jövő évben és 30 perces ütemet szeretnének a Budapest – Székesfehérvár vasútvonalra ezért Nem fognak beférni a Pécsi IC-k a Délibe!

 • Pager777

  Azonnali hatállyal követeljük a büfé-kocsik visszaadását! Márciusban vonattal megyek fel BP-re, addigra legyen büfékocsi.

 • Mon$ter

  Csak legyen is valami belőle.
  Annyi mindent beígértek már,hogy nem lehet megszámolni.
  Ha megvalósítják akkor örülök.