Pétáv: részletfizetés vagy jön a szigor

A PÉTÁV-nál nem aggódnak.

Csaknem egymilliárdos kintlévőséget cipel magával a PÉTÁV, mégis hajlandó tárgyalni azokkal az adósokkal, akik megpróbálnak fizetni. Ahol azonban nem tudnak érdemben tárgyalni az elmaradások rendezéséről, ott akár a végrehajtásig, az ingatlan elzálogosításáig is elmennek majd.  

hirdetés

A fűtési szezon megkezdése után sokan csak most szembesülnek azzal, hogy nehézséget jelent, vagy a későbbiekben fog gondot okozni számukra a csekkek befizetése. A pécsiek egy része inkább kivár, gyűjtögeti a számlákat és nem fizet – tudtuk meg a szakemberektől. Minél tovább húzza azonban valaki a csekkek befizetését, annál nehezebb lesz kitermelni a pénzt.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy minden családban előfordulhatnak rövidebb-hosszabb ideig tartó pénzügyi gondok, ezért méltányosságból többfajta módon is segítünk – mondja Braun Attila, a Pétáv Kft. kereskedelmi igazgatóhelyettese. – Ilyen esetekben persze azzal is számolni kell, hogy kamatot számolunk fel, de hosszú hónapokra mégis megnyugvást jelenthet a fogyasztóknak a könnyítés – teszi hozzá.

 

A pécsiek egy része akkor is jelentkezhet, ha már benne van abban a bizonyos spirálban, azaz hónapok óta nem fizette be a számlákat. Ilyenkor egy összegben kéri a társaság a tartozás felét, míg a többit részletekben lehet kicsengetni. A további hónapokban pedig szintén részletekben lehet fizetni a számlákat.

– Minden esetben egyedileg döntünk a fogyasztóval közösen a részletfizetés idejéről, az egyes összegek nagyságáról. Valamilyen megoldást mindenkinek fel tudunk ajánlani. A szolgáltatás korlátozásához, a végrehajtáshoz, a lakás jelzáloggal való terheléséhez csak a legvégső esetben jutunk el – tette hozzá.

A részletfizetést teljesen elutasító tartozókat először felszólítják, hogy rendezzék a számlájukat. Ha ez nem történik meg, elzárják a melegvizet, pár hónappal később pedig indul a végrehajtás. A fűtést azonban nem korlátozza a társaság, hiszen ez a szomszéd lakásokra is negatív hatással lenne.

– A rendszer felépítése miatt csak akkor lehetne szüneteltetni a fűtést egy lakásban, ha azt teljesen izolálnák a többitől, hiszen a belső falak szigetelése nem arra lett tervezve, hogy fűtetlen lakás maradhat a társasházban – így Braun.

Éppen ezért a fogyasztó sem dönthet úgy, hogy egyszerűen kikapcsoltatja a fűtést.

 

[frame]Tizenötezren tartoznak

Pécsen valamivel több mint harmincezer távfűtéses lakás van, s majdnem minden második esetében fennáll valamilyen, több hónapja húzódó tartozás. Ezek között főként százezer forint körüliek akadnak, de nem ritka az sem, hogy valaki több milliós tartozást halmozzon fel. A Pétávnak nyolcmilliárdos éves árbevétele van, ehhez képest a közel egymilliárdos kintlévőség markáns. A szám az elmúlt egy-két évben sem csökkent, de legalább valamelyest szinten maradt.[/frame]