Piac: totális homály és csend

Nem épül kispiac – legalábbis egyelőre. A beruházó Minerva-Udvar Kft. hallgat arról, hogy mégis mit kezd a szocialista városvezetés alatt megkapott, több százmilliót érő városi telekkel.  

hirdetés

Eddig a gazdasági válságra hivatkozott az a vállalat, amelynek vezetését most egy 22 éves budapesti hölgy látja el. A Minerva-Udvar Kft.-vel még a PVV Zrt. néven (a Pécs Holding Zrt. elődje) kötöttek szerződést a kispiac hasznosítására 2007-ben. A pályázattal kapcsolatban a sajtóhírek szerint akkor a belső ellenőrzés megállapította, hogy azt vélhetően a szóban forgó cégre írták ki, amely persze befutó is lett a tenderen.

Az immár igencsak homályos megállapodás röviden arról szólt, hogy a cég egy hatalmas, több százmillió forint értékű belvárosi területet kap, amelynek nagy részét maga hasznosítja, cserébe kötelezettséget vállal arra is, hogy helyet biztosít egy új piacnak – ami ugyan kisebb lenne a réginél, de annál sokkal korszerűbb. Az más kérdés, hogy információink szerint hiába egyeztettek a városi vállalat illetékes szakembereivel a tervezéskor, végül nem azok a szempontok kerültek be a tervekbe. Az általunk ismert elképzelések szerint egyébként felülről ugyan fedett, de oldalról nyitott, közel 600 négyzetméteres vásárcsarnok épülne félig a föld alá – ott, ahol korábban zsibárusok voltak.

Eredetileg a Minerva többségi birtokában lévő Pécsi Kispiac Kft. lett volna hivatott a projektet tető alá hozni, ezt a céget aztán jól feldarabolták négy részre. Jelenleg már a terület északi felében is építkeznek, egy háromemeletes szerkezetkész épület már áll a jelenleg parkolóként használt területen.

kispiac11

[note note_color=”#66c2ff”]A konstrukció akár életképes is lehet

Legalábbis csak ebben mernek bízni a Pécs Holding Zrt.-nél, hiszen gyakorlatilag semmilyen komolyabb ráhatásuk nincs arra, hogy belátható időn belül megépüljön a pécsiektől elvett piac. A Holdingnál úgy vélekednek, bár ők  pozitív fejleményeket várnak, de ha arra kerül a sor és mégsem tartja be a szerződéses kötelezettségét a Minerva, azaz nem építi fel a piacot, akkor mindenképpen érvényesíteni fogják a városi vállalat érdekeit.[/note]

A szövevényes történet szálainak kibogozását az sem segíti, hogy a cég tulajdonosai szó szerint elbújnak a kérdések elől, így több hetes várakozás után sem voltak hajlandóak reagálni megkeresésünkre. A kft.-ben tavaly még Seychelle szigetekre bejegyzett Navarro Ltd. volt az egyik tulajdonos, ám vélhetően azért került ki a cégből, mert a cég tavaly felkerült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség “átláthatatlansági” listájára.  A Minerva Udvarnak azért maradt Seychelle szigeteki tulaja így is, egy bizonyos Selma Loise Francis személyében.