Piacok lesznek a pécsi szupermarketekből?

A fővárosban és a Balaton partján is vannak már olyan szupermarketek, amelyek vígan nyitva tarthatnak vasárnap is. Ehhez csak az kellett, hogy megfeleljenek a piacüzemeltetés szabályainak. A példa ragadós lehet, s nincs kizárva, hogy több pécsi nagyobb bolt is ilyen címre hajt a háttérben.

hirdetés

Legutóbb Balatonfenyvesen egy ezer négyzetméteres CBA tulajdonosa kezdeményezte, hogy az üzletet nyilvánítsák piaccá. Ott napjában nagyjából hét termelő árulja portékáit, de a legutóbbi vasárnap csak egy málnaárust, később már őt sem sikerült felfedezniük a vásárlóknak. Ezzel együtt a helyszín megkapta a zöld utat, a helyszín mindenben megfelelt a piacüzemeltetés szabályainak.

Piacon volt?
Piacon volt?

A fővárosban már régóta hasonló módon tarthat nyitva egy másik CBA, de Balatonakalin is ugyanez a helyzet. Már a Coop is fontolgatja, hogy több üzletét piaccá nyilvánítja a vasárnapi boltzár kikerülésére.

Mivel a CBA rendelkezik a legtöbb ilyen piaccal, ezért lapunk az üzletlánc kommunikációs vezetőjét kereste azt tudakolva, Pécsen terveznek-e hasonló lépést. Mondjuk a vasárnap a vásár miatt amúgy is forgalmas Pécs Plázában.

Fodor Attila azt mondta, üzleteik franchise-hálózatban működnek, de a jogok birtokosaitól egyelőre nem érkezett jelzés ilyen kezdeményezésről. A balatoni történésekkel kapcsolatban azt mondta, az ottani két üzlet eddig is nagy teret engedett a helyi termelőknek, piacszerű volt a működésük. Hozzátette: nemcsak a CBA érdekeit tartották szem előtt, hiszen az üzletekben értékesítő őstermelők, kistermelők csak ilyen módon tudták folytatni tevékenységüket.

Talán a reklámból is ismert lehet mindenkinek a Lidl piac elnevezés; a mottóval reklámozza a német diszkont zöldségespultját. Nem lenne meglepő, ha a Pécsen négy üzletet működtető bolt is hasonló változtatáson törné a fejét.

A cégnél nem cáfolták, de nem is erősítették ezt meg, Tőzsér Judit pr-vezető csak annyit mondott: a témában nem kívánnak nyilatkozni.

Kérdeztük még a Tescót is, de tőlük semmilyen választ sem kaptunk.

A pécsi önkormányzat jegyzőjéhez mindeddig ugyanakkor nem érkezett új piac nyitására vonatkozó engedélykérelem.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arról beszélt a minap a Magyar Nemzetnek, hogy piacot bárki alakíthat, a meghatározás csupán annyi, hogy olyan terület kell, ahol több kereskedő is tud árusítani; a területen pedig működhet akár 200 négyzetméternél nagyobb bolt vasárnap is. Így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan pár pécsi szupermarket vagy diszkont parkolóját is kinevezik piacnak.