Baj lehet a pityókás tekerésből

Bicikli sör

hirdetés

Egy szombaton kijött kormányrendelet szerint nem kötik alkoholszinthez a biciklizést, azaz ha valaki kerékpározásra alkalmas állapotban van, tekerhet. Pécsen a kerékpáros klub örökös elnöke és a sürgősségi ellátásban részt vevők sem tartanak magukat tömegével össze-vissza törő drótszamarasoktól.

Ahogy arról beszámoltunk, szombattól immár jogszabályban rögzítették: akár főútvonalon is kerekezhet az a biciklis, aki alkoholt fogyasztott. Egyvalamit kell betartani: kerékpározásra alkalmas állapotban kell lenni a nyeregben.

Próbáltuk kideríteni a rendőrségtől, mi minősül ilyen állapotnak, hogyan fogják azt megállapítani, de a megyei zsaruk egyelőre türelmet kértek lapunktól. Minden bizonnyal az új szabályok alkalmazásán, számon kérhetőségén még központilag dolgoznak. Külföldön egyébként leggyakrabban próbára teszik az egyenruhások a kerekezőket: egy egyenes vonalon kell végighaladniuk, vagy rövid távolságon belül kérik meg őket arra, hogy forduljanak meg kis ívben.

Biciklizhet, ha tud
Biciklizhet, ha tud

Mivel a rendőrök nem válaszoltak, a sürgősségi betegellátásban részt vevőket is vallattuk arról, hogy szombat óta esetleg megszaporodtak-e feladataik az új szabály miatt.

Wiegand Norbert, a traumatológia vezetője azt mondta, nem történt szerencsére negatív változás. Buda Péter, a mentősök szóvivője sem tud arról, hogy magát részegen összetörő biciklist kellett volna elvinniük a mentősöknek. Mint mondta, bízik benne, hogy e rendelet miatt nem keletkezik többletmunkájuk.

Novotny Iván, a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub örökös tiszteletbeli elnöke azt mondta, felemás érzésekkel szerzett tudomást az új rendszerről.

– Lehetnek negatív és pozitív következményei is a dolognak. Korábban egy barátom szabályosan közlekedett, amikor kikanyarodott elé egy autó. Bár vétlen volt, a kerekezés előtt megivott egy deci bort és emiatt büntetést kapott – mondta. Szerinte egy-két sör belefér biciklizés előtt, de hozzátette: mindenkinek magának kell reálisan belátnia, alkalmas-e a bringázásra.

Belefér
Belefér?

Hozzátette: egyetlen bicajosért sem vállalna garanciát, de szerinte a pécsi kerekezők nagy része felelősen közlekedik továbbra is, s mindent megtesz a balesetek elkerüléséért. Megjegyezte ugyanakkor: az első pár hónap alatt ki fog derülni, hogy miként hat a könnyítés a pécsiekre. Ő abban bízik, hogy nem esik baja senkinek sem, s a bringások nem lesznek emiatt felelőtlenek.

Több taxist is megkérdeztünk a belvárosban, hiszen talán ők találkoznak legtöbbször fura kerekezőkkel. A többségük azt mondta, kissé félnek attól, mi lesz a jövőben, de egyöntetűen állították: eddig is inkább a szín józan, vakmerő biciklisekkel gyűlt meg a bajuk, akik zebrán suhannak át, kihajtanak kereszteződésekből, vagy járdán haladva szélsebesen keresztezik az utakat, illetve 60-nal csapatnak le a Mecsekről. Egyikük elmondta: a piás bringások leggyakrabban a járdákat használták, vagy „bokrok alatt” haladtak eddig is, s ez szerinte így is marad.