Lépcsőházakban plakátolnak a pécsi zsaruk

A dugipénzt keresik (Fotó: Veol)

Külön brigád fosztogatja az időseket Uránban, ezért a zsaruk már lépcsőházakban plakátolnak, hogy ne hagyják magukat átverni a nyugdíjasok.

hirdetés

Jelentősen megszaporodott az utóbbi időben a trükkös lopások száma Pécsen, különösen az uránvárosi tömbházak környékén. Az elkövetők lakásonként esetenként több tízezer forintot vagy ékszereket lopnak úgy, hogy legtöbbször közüzemi szolgáltatók embereinek adják ki magukat. Kamu igazolványt mutogatnak, azzal a szöveggel, hogy visszatérítést, azaz pénzt hoztak. Elterelik az idősek figyelmét, vizet kérnek, a mosdóba kéretőznek, s kifigyelik, merre lehet a pénz vagy az érték, majd egy pillanat alatt viszik, ami kell.

– Az idősebbeket többnyire postán, rendelőintézet várótermében, vagy egyéb helyeken kifigyelik, majd egy jól összeállított legendával megjelennek náluk a trükkösök. Klasszikussá vált módszer, hogy azt állítják, a gyermeke küldött pénzt, de csak nagy címlet van náluk, fel kellene váltani. Ekkor derül ki, hol is tartják otthon a pénzüket a nyugdíjasok, majd a figyelemelterelés közben ellopják az egészet – magyarázza Berlász Viktória, a rendőrség szóvivője.

Olyannyira komoly a probléma, hogy a rendőrök már kénytelenek kiplakátolni a lépcsőházakat. Ezeken figyelmeztetnek a trükkösökre, mivel az időseket rendre sikerül átverniük a tolvajoknak.

A Tettye Forrásház, a Biokom és az Eon is jelezte már lapunknak, hogy nevükkel visszaélve próbálkoznak a bűnözők. Mindegyik cégnél azt mondták, hogy nem visznek pénzt házhoz és nem így rendezik a tartozásokat. Emellett minden munkatársuknak fényképes, sorszámozott igazolványuk van. Legtöbbször egyébként csak óraleolvasás miatt kopogtatnak.