A pláza nyitva lesz, az Árkád nem

A boltosok szerint immár eldőlt, hogy mit terveznek a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a legnagyobb pécsi üzletházak vezetői. Az Árkádban bizonyos, hogy lakat kerül az ajtókra a hét utolsó napján, de este kilencig tartanak nyitva az üzletek csütörtökön, pénteken és szombaton. A plázában a bérlőkre bízták a döntést, de a ház nyitva lesz az ételudvar és a mozik miatt.

hirdetés

Egy órával tovább lehet vásárolni március 16-tól a pécsi Árkádban csütörtöktől szombatig minden héten. Az este kilencig tartó nyitva tartás mellett azért döntöttek – ahogy azt több üzlettulajdonos is megerősítette lapunknak –, mert csak kevesebb mint tíz helyiségben tudták volna megoldani a vasárnapi nyitva tartást.

Ismert, a 200 négyzetméter alatti üzletek nyitva tarthatnának vasárnap is, de ehhez a tulajdonosnak vagy hozzátartozójának kellene a pult mögött állnia. Ezt alig tudták páran bevállalni, ezért nem lett volna értelme üzemeltetni a több ezer négyzetméteres központot. A meghosszabbított nyitva tartást a boltokban dolgozók nem fogadták túl jól, de mindenki belement 21 óráig tartó üzembe.

Ennek lőttek pár vasárnapot kivéve Pécsen...
Ennek lőttek pár vasárnapot kivéve Pécsen…

A Pécs Plaza döntött: az ünnepnapokat kivéve minden vasárnap nyitva tart a kertvárosi üzletközpont, az ételudvar és a mozi mindenképpen fogadja a betérőket. A bevásárlóközpontokban található üzletek, és szolgáltatók a törvényi előírások alapján, a saját döntésüknek és felelősségüknek megfelelően fognak nyitva tartani vasárnaponként. A legtöbb ilyen helyen ugyanakkor nem gondolkodnak nyitva tartáson – derült ki körkérdésünkből.

A Baby Center tulajdonosa például azt mondta lapunknak, azért nem nyitnak ki március 15-től vasárnaponként, mert a többi üzlet is így döntött, s a „vasárnapok amúgy sem erősek”.

A Pécs Plaza egyébként az eddigi nyitva tartási rend szerint tart nyitva a továbbiakban is. A szabadon választott vasárnapok, amikor a plázák a vasárnapi nyitva tartási rend szerint tartanak majd nyitva, a pécsi egységnél december 27-re esik idén.

Az áruházak közül természetesen mind zárva lesz vasárnaponként, de az adventi időszakban a hét utolsó napjain felmentést kap minden bolt és multi is.

Az Árkád megépítése óta az azzal egybeépült Forrás Üzletházban jelenleg tárgyalnak a bérlőkkel arról, hogy érdemes-e nyitva tartani a komplexumot, ha elég jelentkező lesz, akkor nem zárnak be a hét utolsó napján. A Búza téri Átrium Üzletház és a Kereskedők Háza eddig sem volt nyitva, s ehhez is tartják magukat.

A pécsi belvárosban pár hete kérdeztük meg a Király utcában, a Ferencesek és Irgalmasok utcájában működő boltosokat. Harmaduk azt mondta, ahogy eddig, ez után sem nyitnak ki, harmaduk gondolkozik, harmaduk pedig mindenképpen nyitva lesz. A főbérlő Pécs Holding Zrt.-nél azt mondták korábban, hogy ha kellő számú nyitva tartó üzlet lesz, kommunikációban, programokban, akciók megszervezésében besegítenek.

Több multi fontolgatja, hogy – az Árkádhoz hasonlóan – kitolja a nyitva tartási időt. A Praktiker már döntött is erről, a barkácsáruház hétfőtől szombatig reggel 7.30-tól este 20.30-ig lesz nyitva március 15. után

[box title=”A Metro is bezár, de a vasútállomások nem” box_color=”#932a2a”]Egy törvényjavaslat értelmében a nagykereskedők, így a Metro áruházak sem lehetnek majd nyitva vasárnaponként március 15-től. Könnyen lehet, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt megszaporodnak majd a boltok a pályaudvarokon. A törvény szerint ugyanis itt semmi akadálya nincs annak, hogy a kiskerláncok vasárnap is nyitva tartsanak. Nyugat-európai országokban bevett gyakorlat, hogy a pályaudvarok és a repterek a hétvégi bevásárlás gyűjtőpontjai.[/box]