600 millió a pécsi stadionra

Hatszázmillió forintból új, háromszintes, fedett lelátó épül a labdarúgóklub stadionjának déli részén – erősítette meg lapunk kérdésére a PMFC klubelnöke. Hargitai János hozzátette: a tervek szerint további négyszázmillióból edzőpályák és egyéb kiszolgáló komplexumok épülnének Kovácstelepen. Hargitai szerint a mostani, összességében egymilliárd forintos beruházás nem ütközik azzal az elképzeléssel, ami egy városligetet álmodna a mostani pálya helyén.

hirdetés

A PMFC nemrég megválasztott elnöke szerint a kormány által a mostani beruházásra biztosított mintegy egymilliárd forint közel hatvan százaléka jut a Stadion utcai lelátórész teljes körű felújítására, a maradék összegből pedig a kovácstelepi edzőpálya-komplexum további fejlesztésére lesz lehetőség.

– A város és a fejlesztési minisztérium támogatási szerződést köt egymással a projektet illetően. A déli oldalon létrejön egy korszerű, fedett lelátó, ami közel 1500 szurkoló befogadására lesz képes. Gyakorlatilag kialakítunk egy modern, háromszintes épületet, amelynek belső, pálya felőli része lesz lelátó. Ide olyan funkciók kerülnek, amelyek hosszú távon is megmaradnak. Így mindegy, hogy a jövőben, egy esetleges új stadion építését követően a mostani pálya helyén mi lesz. Az épület akkor is kell, akkor is hasznos lesz – mondta a politikus.

pmfc1
A kép jobb oldalán lévő lelátórész hamarosan teljesen megújul

Hargitai hangsúlyozta, hogy a projekt formálisan városi projekt, nem az egyesület viszi, hiszen az önkormányzat kapja a pénzt az államtól, az MLSZ és a fejlesztési minisztérium szakmai ellenőrzése mellett.

– A város közbeszerzési eljárásban tervezőt és kivitelezőt fog keresni, hiszen a város a gazdája, a sportklub pedig a kedvezményezettje a projektnek. Egészen Orbán Viktor szintjéig van elegyeztetve a dolog, hogy mire tudjuk elkölteni a pénzt – mondta Hargitai, hozzátéve: még indén elindulhat a fejlesztés.

Hargitai ugyanakkor hozzátette, hogy korábban neki is volt “olyan illúziója”, hogy ha lesz új stadion, akkor nem lesz szükség a mostani újmecsekaljai komplexumra, ám ez nem így van.

– Az új stadionokban ugyanis – bárhol is épültek az országban – csak meccset játszanak az NB I-es klubok. Ott nincsenek hétköznapok; a hétköznapi helyszínt, ahol felkészülést az, edzőmeccseket tartják, meg kell tartani.

Az elnök szerint jelenleg annyi biztos, hogy Kovácstelepen további létesítmények épülnek a minőségi utánpótlásbázis létrehozása érdekében, és a Stadion utcai komplexum is marad – akár a mindennapos felkészülés szükségessége miatt, akár a környéken lakó egyetemisták igényeinek kielégítése érdekében.

– A mostani beruházás nemhogy felesleges, hanem egyenes feltételezi azt, hogy egyszer új stadionunk legyen. Ehhez azonban tartósan ott kell lennünk az országos fuballéletben – fejezte ki reményét Hargitai János.