A PMFC nem akarta a nyilvánosságot

Gyászolnak a pécsi focirajongók

Nem járult hozzá a PMFC ahhoz, hogy az MLSZ nyilvánosságra hozza azokat a dokumentumokat, amelyek a licenckérelmek elutasításáról szólnak. Így továbbra sem lehet tisztán látni, miért nem indulhat az NB I.-ben a klub. Az MLSZ szerint nem meglepő, hogy nem engedték meg.

hirdetés


Az elsőfokú licenc döntést megfellebbező Újpest, Pápa, Kecskemét és Putnok elfogadta, a Nyíregyháza és a Pécs megtámadta a másodfokú licenc határozatot – olvasható az MLSZ honlapján. Mint azt a labdarúgó szövetség írja, a licenceljárásra vonatkozó szabályok szerint részleteket nem közölhet a nyilvánosságnak arról, hogy a fellebbezési kérelmeket elutasító határozatokban konkrétan milyen indokok szerepelnek.

Az MLSZ ugyanakkor a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében május 29-én írásbeli kérést intézett az elsőfokú döntést megfellebbező klubok felé, és kérte hozzájárulásukat, hogy a határozatok teljes tartalmát, indoklással együtt közzétehesse. A megadott határidőig a Nyíregyháza, az Újpest és a Putnok írásban hozzájárult a határozatok nyilvánosság elé tárásához, a többi érintett klub, a Pécs, a Kecskemét és a Pápa azonban nem adott engedélyt.

– A tények és az adatok ismeretében nem meglepő, sőt kifejezetten sokatmondó, hogy a Pécs, a Kecskemét és a Pápa nem járult hozzá ahhoz, hogy a közvélemény megismerhesse a teljes igazságot – közölte az MLSZ.

Az MLSZ szerint a licenceljárás során a pénzügyi kritériumok teljesítése okozza a legnehezebb feladatot a klubok számára. Különösen szigorú szabályok vonatkoznak a lejárt tartozások kezelésére. A munkavállalókkal, más sportszervezetekkel és adóhatósággal szemben december 31-én fennálló tartozásokat a rendszer nem tolerálja, azokat legkésőbb következő év március 31-ig ki kell fizetni, vagy egy mindkét fél által aláírt megállapodással bizonyítottan kell későbbi időpontra átütemezni.

Követelmény az is, hogy a klub rendelkezzen pozitív összegű saját tőkével. Ha valakinek a saját tőkéje egymást követő két évben negatív, és nem tud bemutatni már megvalósult pénzügyi intézkedést, amellyel megszüntette a tőkehiányos állapotot, úgy nem adható licenc a következő évben. PMFC Sport Kft. esetében 2013-ban -89,5 milliós, 2012-ben -44,5 millió volt a saját tőke (vagyis negatív előjelű volt ez esetben). Az, hogy volt-e olyan pénzügyi intézkedés, amely ezt megszüntette 2014-re, nem lehet tudni, miután a legfrissebb adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

[box title=”Az utánpótlást finanszírozzák “] Licencszabályzat szándékai szerint a professzionális klubok esetében élesen váljon szét az első csapat és az utánpótláscsapatok finanszírozási háttere – írja az MLSZ. Az utánpótlás finanszírozásra nincs hatása a felnőtt csapat bajnoki osztályának, így a licencfeltételeket nem teljesítő klubok többségében is elkezdődött a Double Pass audit, melynek folytonosságát biztosítani kell, illetve az utánpótláscsapatok működtetését a korábbi színvonalon kell folytatni 2015/16-ban is. Ebben az esetben az MLSZ továbbra is biztosítani tudja a klubok utánpótlás-nevelése számára az állami forrásokat, és fenn tudja tartani a korábbi támogatási szintet.
[/box]