Polgármesterek a gáton

Információink szerint pénteken több polgármester is részt vesz az árvízi védekezésben. Minden segítő kézre szükség van ugyanis a gátakon.

hirdetés

Úgy tudjuk, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármesterének kezdeményezésére ő, valamint a térség több polgármestere is Mohácsra utazik pénteken reggel, hogy ott részt vegyen a védelmi munkálatokban, a homokzsákok megtöltésében.

Páva Zsolt homokzsákot pakol

Csütörtökön összeült a megyei védelmi bizottság is. Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke sajtótájékoztatón közölte: 27 pontból álló intézkedési sort állítottak össze, hogy fel tudjanak készülni az árvíz érkezésére. Leszögezte: nem arra számítanak, hogy baj lesz, hanem arra, hogy útját tudják állni a víznek.

Meghatározták az ügyeleti rendet, az esetlegesen várható kitelepítések menetét, a szakhatóságok feladatát is. A következő napokban – ahogy emelkedik a vízszint – a kompközlekedést leállítják és hajózási tilalmat is elrendelnek – 850 centis vízállásig még Mohácsnál járnak a kompok.

A Duna baranyai szakaszán a jövő héten várható a tetőzés. A vízügyi igazgatóság szerint az eddig mért legnagyobb értéket, az 1960-as 992 centiméteres vízállást ugyan nem lépi majd át a Duna, de a 965 centiméteres magasságot elérheti Dunaszekcsőnél a víz, és Mohácsnál is az 1900 óta legmagasabb érték várható 955 centiméterrel.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Mohács feletti szakaszon magaspart található, itt a lakóterületek miatt szükség lehet védelmi tevékenységre. Ebből a szakaszból Dunaszekcső települést lehet kiemelni, itt mindenképp ideiglenes védműveket kell építeni. Az utóbbi településnél és Bárnál jelenleg is zajlanak a védekezési munkálatok, ezeknél 50 ezer homokzsákot helyeznek el.