Postavölgy: a helyszínen szemlélhettek

Ötödik alkalommal gyűltek össze postavölgyi és árpádvárosi lakók a környékre tervezett hulladékos beruházás miatt. Most a projekt gazdái és a leendő üzemeltető a helyi részönkormányzat kérésére vezette körbe őket az építési területen, hogy minden maradék kételyt eloszlasson.

hirdetés

Tizenhét postavölgyi és árpádvárosi lakos volt kíváncsi arra a helyszíni bejárásra, amelyet Moór Eszter a helyi részönkormányzat elnöke szervezett a helybelieknek. Azokat várták ide, akiknek maradék kételyük is maradt a beruházással kapcsolatban, s akik a saját szemükkel, a tervezett Zöld Pont helyszínén akarták látni, pontosan hol és mi épül.

A postavölgyiek még májusban kezdtek akciókba a Siklósi út mellé tervezett hulladékudvar miatt. Több százan kétszer a helyszínen tartottak tiltakozást, kétszer részönkormányzati ülésre mentek – egyre kisebb számban – mert a projekt korábbi kommunikációja meglehetősen szellősre sikeredett, így jogosan háborodtak fel. Nem tudták, mi készül házaiktól nem messze.

Végül a tiltakozást látva a projekt gazdái visszaléptek annyira, ameddig az unió engedte. A 18 milliárdos, számos más fejlesztési is tartalmazó programban ugyanis valamit építeni kellett a környékre. A korábban tervezett hulladékudvar fogadott volna veszélyes anyagokat, így festékes vödröket, fáradt olajat, akkumulátort is. Ezt nem akarták a tiltakozók.

Merza Péter, a projekt koordinátora a helyszínen a helyieknek elmondta: négy konténer lesz a Zöld Ponton, azaz gyakorlatilag egy felturbózott szelektív szigetként működik majd. Papírt, fémet, üveget és műanyagot lehet csak oda vinni; hetente egyszer üríti ezeket teherautó. A lomtalanítások idején, azaz évente kétszer egy plusz tároló lesz a környéken élők lomjainak ideiglenesen.

– A területet öt kamera pásztázza, csak az árpádvárosiak és a postavölgyiek hozhatják ide hasznos hulladékaikat, az ígéretek szerint pedig felújítják a Zöld Pont mellett vezető Postagalamb utcát a Siklósi úttól a Nagypostavölgyi útig. A tervezett 300 fa és 600 cserje dupláját ültetik el a területre – sorolta Merza.

A környéken élők többsége érdeklődve figyelte az előadást, s a kihelyezett tervrajzokat. Láthatóan megbékélt a beruházással a többség, pár ellenző viszont továbbra sem látna semmilyen létesítményt a területen.

A helyiek leginkább már nem a létesítményről, hanem a majdani hulladékgyűjtés gyakorlati tudnivalóiról kérdeztek, a bevitt szemét ellenőrzése felől érdeklődtek, de volt akit az is érdekelt, mennyire lesz kihasznált a Zöld Pont. Emellett fontos volt a környéken élőknek az is, hogy mikor rendezik a Postagalamb utcában a közvilágítást, mikor újítják fel az aszfaltszőnyeget.

Ez utóbbiaknak a tervezése Merza szerint elindult. Aláhúzta: az ellenőrzésről egy állandó munkatárs gondoskodik, aki lakcímkártya ellenében engedi be a hulladék átadóját, s gondoskodik, hogy veszélyes anyagot ne vigyenek a telepre. A városfejlesztési cég vezetője azt mondta, valószínűleg nem lesz eléggé kihasznált a Zöld Pont a funkciócsökkenés miatt és azért, mert a helyiek kérésére csak a helyiek hozhatják majd ide hasznos hulladékaikat.

Molnár Mercédesz, a leendő üzemeltető BIOKOM Kft. leányvállalatának, a Biomark 2000-nek a képviselője azt mondta, a későbbiekben, ha erre a helyiek részéről igény mutatkozik, lehetőség lesz zöldhulladék leadására, vagy akár a lomkonténer tartós tárolására is a Zöld Pontban. – Első körben viszont a korábbi fórumon résztvevők kéréseinek megfelelően csak a fenti négy hulladékfajtát fogják gyűjteni, mindeddig, amíg tömeges, más jellegű kérés nem jelentkezik – tette hozzá.