Postavölgy megúszta a hulladékudvart

Mini erdőbe tennék a Zöld Pontot - Veszélyes anyagokat ide nem lehetne vinni

Nem épül meg a hulladékudvar Postavölgy határában, ehelyett sokkal kisebb területen úgynevezett Zöld Pontot létesítenek majd. A helyszínt ugyanis kötelező környezettudatos beruházásra használni, viszont az Uniós szabályok lehetővé teszik ezt a módosítást.

hirdetés

Frissítve (péntek, 09:57) – A Pécsi Városfejlesztési NZrt. közleménye

Még Toller László polgármester engedélyezte 2005-ben a projektet, az akkori döntés pedig számos, máig érvényes kötelezettséggel jár. A jogos lakossági tiltakozás hatására és Páva Zsolt utasítására a Mecsek-Dráva Program koordinátorai megvizsgálták, hogyan lehet úgy módosítani a postavölgyi helyszínre vontakozó kötelezettségeket, hogy tiszteletben tarthatóak legyenek a környező lakosság igényei is. Végül sikerült megtalálni a „kiskaput”.

– A programot nem lehet leállítani, mert az több százmillió forintos büntetéssel járna, amelyet Pécsnek kellene kifizetnie. Viszont arra lehetőségünk van, hogy ne hulladékudvart, hanem úgynevezett Zöld Pontot építsünk a helyszínre, ahol már semmiféle veszélyes hulladékot – mint például akkumulátor – nem lehet még ideiglenesen sem tárolni – mondta Merza Péter, a projekt koordinátor cégének vezetője.

Az eredeti terveknél lényegesen kisebb területen alakítják ki a Zöld Pontot, amely nem csak nevében lesz zöld, hanem a valóságban is.

– Az egész területet füvesítjük, több száz fával vesszük körül a Pontot. Mivel a Zöld Ponthoz lényegesen kisebb terület is elegenedő, mint az eredeti beruházáshoz kellett volna, egy komplett erdő-sávot is telepítünk majd a 300 méterre lévő lakóházak és a Pont közé – magyarázza a részleteket Merza Péter.

A Zöld Pontot és környékét bekamerázzák annak érdekében, hogy sem a fákban, sem a növényzetben ne keletkezzen kár, egyúttal megakadályozzák az eddig rendszeres/visszatérő problémaként jelentkező illegális szemétlerakást is, amely jellemző volt a területre.

Merza Péter hangsúlyozta, mivel az Uniós projekt engedélyezi a Zöld Pontot, azaz teljesen szabályosan folytatódik a projekt, további fejlesztésekre is lehetőség van.

– A Postavölgybe bevezető Postagalamb utca érintett szakaszát felújítjuk, ahol szükséges kiszélesítjük az utat, így biztosítva a megfelelő és biztonságos megközelítést. Kiépítjük a közvilágítást is a környéken, amely mind a balesetmentes közlekedés, mind a közbiztonság szempontjából fontos – sorolja az igazgató.

A Zöld Pontban papírt, üveget, fémet, műanyagot, de akár kerti munkák során visszamaradt faágakat, gallyakat, vagy lenyírt füvet is le lehet adni, a lényeg, hogy minden újrahasznosítható legyen. Háztartási, szerves hulladék lerakására azonban nem lesz lehetőség a Zöld Pontokban.

Korábban írtuk:

Lapunk úgy értesült, nem építik meg a postavölgyi hulladékudvart, helyette egy Zöld Pontot hoznak létre. Mindezt megengedi az Európai Unió is, így Pécsnek nem kell 100 milliós bírságtól tartania.

Egy 12 milliárd forintos, uniós program részeként épült volna meg Postavölgy határában az a hulladékudvar, amelyet még Toller László jelölt ki 2005-ben. A környéken lakók azonban megtorpedózták az építést, mert fogalmuk sem volt, mi épül a szomszédjukban, mivel alig volt érdemi tájékoztatás az ügyben.

Több lakossági fórumot is tartottak a hulladékudvar miatt, végül a polgármester utasította a Mecsek-Dráva Programot koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt.-t, hogy vizsgálják meg a lakossági panaszokat, és nézzék meg, hogyan lehet eleget tenni a kéréseiknek úgy, hogy eközben az Unió sem bünteti meg sok millióval a várost.

Merzáék visszalépnek az eredeti tervektől

Úgy tűnik, Merza Péterék megtalálták a megoldást, amely szerintük mind a lakosságnak, mind a programnak megfelelő és nem kell attól tartani, hogy 100 millió forintos kötbért  kell fizetnie Pécsnek, amiért megváltoztatja a korábban elfogadott terveket.

– Szerencsére a program lehetőséget ad arra, hogy hulladékudvar helyett csak egy úgynevezett Zöld Pontot alakítsunk ki, amely megfelel az unió környezetvédelmi törekvéseinek – magyarázza Merza. – Így a hulladékudvar építését leállítjuk és egy lényegesen kisebb területen alakítjuk ki a Pontot.

Mivel kisebb terület kell a Zöld Ponthoz, ezért a tervezett harminc méteres erdősávnál lényegesen nagyobb fásítást, zöldterületi fejlesztést hajtanak végre a környéken, gyakorlatilag komplett erdőt telepítenek majd Postavölgy “bejáratához”. Emellett Merza szerint a postavölgyiek kérését teljesítve felújítják, kiszélesítik a Postagalamb utcát, kiépítik a közvilágítást és bekamerázzák a környéket.

A Zöld Pontba egyébként csak papírt, üveget, fémet, műanyagot, vagy a kerti munkák során visszamaradt faágakat, gallyakat, esetleg lenyírt füvet lehet bevinni. A lényeg, hogy minden újrahasznosítható legyen. Háztartási, szerves hulladék lerakására azonban nincs lehetőség a Zöld Pontokban.

– Nem lehet majd oda bevinni veszélyesnek nevezett hulladékot sem, tehát akkumulátort, festéket, gumiabroncsot vagy fáradt olajat. Ezeket a BIOKOM célzottan fogja begyűjteni majd a jövőben – tette hozzá Merza.