POSZT: 100 milliót is itt hagynak

Időről időre beszámolnak róla a híradások, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején csúcsra járatják a pécsi szállodákat, s a vendéglátósok is alig győzik a forgalmat. Utánajártunk, mi igaz a hiedelmekből, reményekből, s jutna-e még hely a pécsi hotelekben, ha éppen most lenne szükségünk szállásra Pécsen?

hirdetés

Éttermenként napi több milliós forgalomról, abszolút telített szállodákról, s a boltok körében is elképesztő keresletnövekedésről regélnek évről évre, ha az országos színházi találkozó gazdasági vetülete kerül szóba Pécsen. A piaci szereplők szerint viszont az aranykor ilyen szempontból véget ért már, s inkább mérsékelt forgalomnövekedésről számoltak be lapunknak az érintettek.

A POSzT egyik leggyakrabban emlegetett hatásai közé szokták sorolni, hogy a találkozó idején gyakorlatilag minden belvárosi szállodában telt ház van. Ezzel szemben körkérdésünk alapján kiderült: jó pár pécsi szállodába be lehetne még jelentkezni.

– Ha nem is bőségesen áll rendelkezésünkre kapacitás, de jó pár szabad szobánk van ma is. Mi felemásan éltük meg az idei rendezvényt, hiszen a találkozó előtt lefoglalták az összes szabad szobánkat, majd a rendezvény előtti napokban arra hivatkozva mondták vissza a foglalások jó részét, hogy másik hotelbe, panzióba mennek inkább – meséli Pentz Mihály, a pécsi Corso Hotel vezetője. Ugyanezt erősítette meg lapunknak a szálló recepciósa, aki simán ki tudott volna adni öt szobát a POSzT hetére nekünk.

Vele szemben a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak vezetője, Danka András azt mondja, az általuk vitt Pátriában és Palatinusban telt ház van a POSzT hetében. Ők ráadásul ilyenkor kiemelt árakkal dolgoznak, azaz az átlag júniusi tarifánál többet kérnek egy-egy éjszakáért, adóval együtt tizennégyezret, míg a Corso húszezren felüli szobaárral dolgozik. Érdeklődésünkre a Palatinus recepcióján közölték: egyetlen szobájuk sincs, a Pátriában viszont fel tudtak volna ajánlani számunkra pár kétágyasat a POSzT zárásáig.

Jól jött ki a POSzT-ból a Hotel Sopianae is; a négycsillagos szállodában a találkozó negyedik napjára még tudtak volna szobát adni, keddtől viszont a hét végéig telt házzal dolgoznak. A nagyok mellett a kisebb panziósok szinte mindegyikénél volt még hely a hét elején, ráadásul a belvároson kívül pár ezer forintért is meghúzhatnánk magunkat éjszakára.

– A színészek elsősorban a drágább szállodákba mennek, de idén először már nálunk is laknak páran ezekben a napokban. Reggelit kérnek, de a többi étkezést máshol oldják meg. Láthatóan nem akarnak egyébként túl sokat költeni – mondja az egyik belvárosi panzió recepciósa.

A vendéglátósok viszont nem panaszkodnak. A lapunk által megkérdezett frekventált helyeken azt mondták, turistából, POSzT-os vendégből is van elég, igaz, náluk sem a drágább italokat, ételeket fogyasztják, hanem az átlagos árkategóriás betevőket kérik. Közöttük is főleg a Király utcaiak örülhetnek, míg a színháztól távolabb alig van fellendülés a POSzT alatt.

– Mi például csak egy igen visszafogott keresletbővülést tapasztalunk. A nap egyik szakában sincs olyan időpont, hogy ne tudnánk leültetni valakit. Be kell vallani, 8-10 évvel ezelőtt sokkal nyitottabb volt a POSzT, több helyen megjelentek a színészek is, egyszerűbb volt velük találkozni. Amióta ez nincs így, a forgalom is kisebb. Több kísérőprogramra lenne szükség – mondja Háber Tamás, az Aranykacsa tulajdonosa.

Több gazdasági szakembert is megkérdeztünk, tippeljék meg, Pécs számára mit hoz egy-egy POSzT, de erre nem vállalkozott egy közgazdász sem. Óvatos becslések szerint mindenesetre a POSzT egy hete alatt összesen 50-100 millió forint közötti összeget költhetnek el a turisták, művészek, pécsiek a városban ez alatt a tíz nap alatt.

  • Misi

    Azért nincs olyan rossz helyen…

  • aranykacsa sír évek óta de hát gyakorlatilag kieső helyen van

    az van tele ami jó helyen és elfogadható a kiszolgálás
    az aranykacsa nincs ma jó helyen
    10 éva alig volt étterem a mai tömeghez képest