POSZT: Már kaphatók a jegyek az offra is

Idén már tizenötödik alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Fesztivált (POSZT). A rendezvényen számos érdekes program várja a kultúrára szomjazókat, akik felfedezhetik azokat az egykori fesztiválhelyszíneket, amelyeket a szervezők ismét bekapcsoltak a fesztivál vérkeringésébe. Stenczer Béla, a programsorozat egyik főszervezője beszélt a részletekről.

hirdetés

Az idei fesztivál június 4. és 13. között zajlik Pécsen, de ami még ennél is fontosabb, hogy már kaphatók a jegyek az összes kiegészítő (off-) programokra, a POSZT honlapján már már megtekinthető a teljes kínálat.

– Gazdag és színes lesz az idei programsorozat is. A meghirdetett versenyprogramot teljes egészében adjuk, tehát a szakmán belüli viharok és zavarok nem érintik a közönséget – mondta a szakember, aki reméli, hogy a POSZT kezdetéig ezek a feszültségek el is csitulnak. A lényeg, hogy látható annak a három társulatnak a négy előadása is, amelyek nem versenyeznek, nem szállnak harcba a díjakért.

– Nagyon sajnálom, hogy eme társulatok nem kívánnak élni a díjazással, de szerintem önmaguk ellen döntöttek. Nem tudunk mit tenni, méltányoljuk álláspontjukat, de a programon nem változtatunk.

Az idei évben számos olyan neves színművésszel is találkozhatunk a városban, akik meghatározó személyiségei voltak az elmúlt tizenöt esztendőnek. Itt lesz Jordán Tamás, akinek József Attila-estje a Művészetek Házában tekinthető meg, ugyanott, ahol Bodrogi Gyula és Voith Ági közös nosztalgiaműsora zárja majd a POSZT programjait 13-án.

– Megemlékezünk Balikó Tamásra, két produkció is rá emlékezik: a Gózon Gyula Kamaraszínház előadása a JESZ-ben, valamint a a Rózsavölgyi Szalon darabja a Művészetek házában. Remélem méltó módon tudunk emlékezni Tamásra.

Az idei POSZT-on újból meglátogathatunk néhány korábbi fesztiválhelyszínt: a zsinagógában például remek Radnóti-est lesz (amire azonban gyakorlatilag elfogyott az összes jegy). Varnus Xavér is részt vesz a kezdetektől fogva az összművészeti fesztiválon, idén ünnepi koncertet ad a hangversenyközpontban, pár darab tikett még kapható az előadásra.

A mostani fesztiválon számos évfordulóra is emlékezhetünk: 150 éves a színművészeti egyetem, a hallgatók megszállják a hajdani Dante kávézót a Csontváry Múzeumban, ahol több napon keresztül folyamatosan tartanak foglalkozásokat, vizsgaelőadásokat, emellett egy tárlat is szól az elmúlt másfél évszázadról. A Nádor Galériában kétszáz év legnagyobb színházi egyéniségeit mutatják be, míg a Színház teret több mint ezer plakát borítja be a kiPOSZTtolva elnevezésű monstre kiállítás keretében. 30 éves a Nyílt Fórum, 100 éves a Palatinus – a programok összeállítása során a szervezők igyekeztek reflektálni mindezen évfordulókra.

Szerencsére sikerült megegyeznie a POSZT két szakmai tulajdonosának a szakmai zsűri tagjainak kiválasztásában, ezentúl mindkét társaság négy-négy főt delegál a testületbe. A mostani ítészek közé beválasztották Vincze Jánost, a Pécsi Harmadik Színház igazgatóját is.

– Teljesen rendben van a zsűri, mint ahogy mindig is rendben volt. Természetesen értelmetlen háborúzás folyt hosszú heteken keresztül, ugyanakkor Vincze Jancsi személyében nagyon korrekt és tisztességes szakember ül a testületben – a többiek mellett, akik szintén erős személyiségek a magyar színházi életben – mondta Stenczer.

A lényeg tehát, hogy az érdeklődők folyamatosan kísérjék figyelemmel a POSZT honlapját, ahol informálódhatnak a tematikus ajánlókról, egyes előadásokra szóló kedvezményekről. Ha az időjárás is a szervezőkkel és a művészekkel lesz, akkor nincs más, mint POSZT-ra fel!