Nehezen megy a suli? Lesz ingyen segítség!

Egyetemisták és középiskolások segítettek tanulni a pótvizsgára kényszerülő gyerekeknek Pécsen. Összesen 30, főként természettudományos tárgyból kudarcot valló általános iskolás fiatallal foglalkoztak a Pécs-Normandia LIONS Club égisze alatt. A „Nincs akadály” elnevezésű program olyannyira jól sikerült, hogy jövőre még több rászoruló diáknak jut majd ingyen korrepetálás. 

hirdetés

A Pécs-Normandia LIONS Club legfőbb tevékenysége a Pécsett kezelt, elsősorban leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek szülei számára működtetett ingyenes szülőszállás fenntartása. A szervezet jótékony célú szolgáltatásai azonban egyre tovább bővültek az évek során: LIONS Suli néven 2010 óta működtetnek a rászoruló gyermekek számára családi napközit, délutáni foglalkozásokkal, korrepetálással és tanulmányi felzárkóztatással segítve őket.

Lions Club

Idén augusztusban „Nincs akadály” néven futó program keretében az egyesület 30, általános iskolában pótvizsgára kényszerülő pécsi diákot készített fel ingyenesen a pótvizsgára, összesen 42 tantárgyból. A felkészítés egy kiterjedt összefogás eredményeképpen valósult meg, mely során a gyermekek korrepetálását a Pécs-Normandia LIONS Club önkéntesei, egyetemista gyakornokok és középiskolás diákok végezték a LIONS-házban kialakított 10 különböző korrepetálási helyszínen.

Kedden az egyesület egy konferenciával értékelte a program tapasztalatait, valamint a nem formális oktatásban rejlő lehetőségeket. A délutáni programon az általános iskolák és középiskolák, illetve a program megvalósítását segítő PTE Oktatási Igazgatósága és a KLIK Pécsi Tankerülete is részt vett. Továbbá a konferencia fővédnöke volt Latorcai Csaba, a miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta, a kormány szándéka, hogy a jövőben még erőteljesebben támogassa és felkarolja a hasonló kezdeményezéseket.

– Az eredményesen zárult pótvizsgatábor szervesen illeszkedik a kormányzat nemrég megkezdett munkájába, nevezetesen, hogy megpróbáljuk a különböző gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatásokat minél inkább a családok igényeihez szabni. A bölcsődei rendszer átalakítása is erre példa, az a cél, hogy minél több megoldási formát biztosítsunk a szülőknek – nyilatkozta lapunknak Latorcai Csaba.

Lions Club

A pótvizsgatábor jövő nyáron is folytatódik, több, még jobban felkészített önkéntes egyetemistával és középiskolással, akik 2016 nyarán is díjmentesen segítenek majd az arra rászoruló általános iskolás gyerekeknek.

A “Nincs akadály” program projektvezetője, Herner Ákos ugyanakkor arra buzdítja a szülőket, hogy amennyiben az év során már észlelik a tanulási nehézségeket, keressék fel a LIONS Club családi napközijét, így talán megelőzhető a bukás, és ezzel együtt a pótvizsgára való felkészülés.