Pozitív költségvetés Pécsen: évtizedek óta nem volt ilyen

Csütörtökön tartja májusi ülését Pécs közgyűlése, az egyik legfontosabb napirend a tavalyi költségvetés zárszámadása, amely pozitív egyenleget mutat. Ennek kapcsán szólalt fel napirend előtt Hoppál Péter országgyűlési képviselő is.

A 2018-as zárszámadás kapcsán szólalt fel a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, olyan újdonságot hozott a zárszámadás, amelyre évtizedek óta várnak a pécsiek. Azt vázolta, a rendszerváltás után nagyon nehéz gazdasági helyzetből indult a város, ehhez hasonlítható az a helyzet, amikor 2009-ben Páva Zsolt lett a polgármester. A város gazdasága akkor a csőd szélén állt, ez a baloldali-liberális városvezetés ténykedésének volt köszönhető, hangsúlyozta Hoppál Péter. Akkoriban évente 4-5 milliárd hiányzott a költségvetésből, amit a szocialista városvezetés rendre hitellel pótolt. Minden pécsi lakos nyakán 250 ezer forint adósság ült, összességében 40 milliárdos volt az adósság, emelte ki Hoppál Péter. 2009-ben a Fidesz azt a vállalást tette, hogy 20 éves távlatban teszi rendbe a várost, ehhez komoly szembenézés, felelősségteljes munka kellett. A mai zárszámadás azt mutatja, lezárult az évente újratermelődő adósság korszaka, emelte ki Hoppál Péter, hangsúlyozva, nem 20, hanem 10 év alatt sikerült idáig eljutni.

– Írjuk fel azt a napot piros betűkkel a naptárba, hogy az újratermelődő mínuszokból kilábalt a város – mondta Hoppál Péter. – Óvnék azonban attól, hogy hurráoptimista lendülettel tékozolja el a város, amit elért.

Hoppál Péter azt is elmondta, az az ellenzék, amely előtte elherdálta a város vagyonát, most nem szavazta meg azokat az intézkedéseket, amelyek kellettek a rendbetételhez. A szocialista városvezetés idején 3,1 milliárdnyi jutalmat osztottak szét egymás között, mint Hoppál Péter mondta, egyikük az MSZP jelenlegi elnöke volt, aki naponta kétszer is jutalmat vett fel azért „a kiváló munkáért, hogy elzálogosították a pécsi jövőt.” A mostani kilábalásban az ellenzéki képviselők érdemeket nem szereztek, nem szavazták meg a kilábalás politikáját, hangsúlyozta Hoppál Péter.

Hoppál Péter azt is mondta, a baloldali ellenzékről egy hangfelvételből az is kiderült, hogy gyanús pénzügyi körök biztosították a listás helyüket. A képviselő közölte, sajnálja, hogy nem mondtak le azok, akik ebbe a maffia-gate ügybe magukat belesodorták. Az a kérdés, hogy tud-e a város eredményesen működni a jövőben vagy a herdálás és a maffiabaloldal irányába tart, fogalmazott Hoppál Péter.

Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakcióban ülő országgyűlési képviselő is szót kért, közölte, egy egész kis ideig ő is részese volt a történetnek. Szerinte Hoppálnak abban igaza van, hogy az MSZP eladósította a várost. Ugyanakkor szerinte viszont körülbelül 20 milliárdos adósság halmozódott fel 2014-től. A későbbi vitában Kővári János, az ÖPE képviselője úgy fogalmazott: tájékozatlanságra vall, hogy 20 milliárd lett volna a város adóssága. Őri László alpolgármester pedig azt mondta, az ellenzék képviselői a médiában 20-30-40 milliárdos adósságokkal házaltak. Saját képviselőjüket, Mellár Tamást is félrevezették, nem csoda, hogy közgazdász létére nem ismeri ki magát, fogalmazott az alpolgármester.

Hirdetés