Próbálja ki az új pécsi zenélő szobrot!

Új emlékművel tiszteleg Angster József orgonagyár-alapító előtt Pécs; a zenélő szobrot bárki megszólaltathatja a nyugati várfalsétánynál, segítségével a gyár utolsó vezetőjével készült riportrészletek is hallhatók. A hivatalos átadón az alkotó könnyeivel küzdve beszélt az utolsó gyárvezetőről, nagyapjáról, ifj. Angster Józsefről, majd tánccal tisztelgett előtte.

hirdetés

A Bérczi Zsófia tervei szerint 7,6 millió forintból elkészült, 4,7 méter magas és 4,8 méter széles, 46 orgonasípból álló alkotás az Esze Tamás utcában, az úgynevezett nyugati várfalsétánynál kapott helyet a baranyai megyeszékhelyen.

angster emlékmű2

A szoborba rejtett hangszóróból a közeli padokba épített gombok megnyomásával orgonaművek, továbbá Angster-leszármazottakkal, orgonaépítőkkel, orgonakutatókkal, orgonistákkal készült interjúk hallhatóak.

Mint azt Páva Zsolt polgármester az alkotás átadásakor elmondta, az Angster-család Pécs gazdasága és kulturális élete szempontjából példaértékű tevékenységet végzett közel egy évszázadon keresztül.

Az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 1867 és 1951 között működött a baranyai megyeszékhelyen az Angster család öt férfitagjának irányítása alatt. A cég államosítás előtti utolsó igazgatója, az alapító unokája, Angster József 2012 tavaszán, 95 éves korában hunyt el.

angster emlékmű1

A vállalat, működésének 84 éve alatt, 1300 orgonát készített, amelyekből kis falusi templomokba éppúgy jutott, mint a kalocsai és a szegedi dómba, vagy átépítése előtt a Szent István-bazilikába. A cég jelét viseli, viselte a kassai és – első rekonstrukcióját követő mintegy fél évszázadig – a Zeneakadémia koncertorgonája is.

Bérczi Zsófia könnyeivel küszködve azt mondta, hatalmas dolog, hogy egy korábbi installáció és egy emléktábla után újabb alkotással adózik a város a felmenőinek. Kitért arra, hogy nagypapáját rendkívül megviselte az államosítás, azonban a rendszerváltást követően részt tudott vállalni a pécsi orgonakészítés feltámasztásában, s könyvet is írt a gyár történetéről. Beszédét követően tánccal tisztelgett felmenői előtt, miközben orgonazene szólt a frissen felavatott szoborból.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=oiLafsrzLO0&feature=youtu.be” width=”650″]