Menekültek Pécsen – Kell félni rendbontástól?

Bizonyos, hogy még jó ideig találkozhatunk menekültekkel a pécsi vasútállomáson, miután a főleg Szerbiából érkező bevándorlók nem mérséklődő áradatával szemben egyre tehetetlenebbek a regisztrációjukat végző szervek. Egyes információk szerint a rendőröknek már többször kellett intézkedniük a migránsokkal szemben Pécsen, de vannak, akik már arról is hallottak, hogy Harkányban és Baranya több településén is egyre nagyobb számban vannak jelen az otthonukat elhagyók. A rendőrség szerint azonban eddig még nem kellett intézkedniük.

hirdetés

Legutóbb Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője nyilatkozott úgy lapunknak, hogy információi szerint már több alkalommal kellett a rendőröknek intézkedniük a migránsokkal szemben – s nem csupán Pécsen, hanem például Harkányban is. Ráadásul szerinte a nem éppen ideális pécsi közbiztonságra is veszélyt jelenthetnek a bevándorlók.

Menekült2321

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, azt tudakolva, hogy hány esetben, milyen jellegű intézkedéseket kellett – ha kellett egyáltalán – foganatosítaniuk a rendfenntartóknak.

– A szerb határszakasztól az idegenrendészeti eljárás lefolytatása céljából Pécsre szállított bevándorlókkal szemben – magán az eljáráson kívül – intézkedni eddig nem kellett – közölte Popovics Dejan, a hatóság szóvivője, aki hozzátette, hogy sem Pécsen, sem más baranyai településen nem okoznak gondot a migránsok.

Azzal a kérdésünkkel kapcsolatban, hogy kell-e tartani attól, hogy a migránsok közül néhányan megpróbálnak “meglépni” a hivatalos eljárás elől, azaz el- vagy továbbszökni Nyugat felé, a rendőrség nem vezet külön statisztikát.

– A rendőrség a rendelkezésre álló adatok alapján ad tájékoztatást és nem valószínűsít. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) ezen bevándorlók részére vasúti utalványt ad ki, amellyel a számukra kijelölt befogadó-állomásra utazhatnak. Ők a BÁH eljárásának befejezéséig jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. Amennyiben más országba próbálnak eljutni, abban az esetben a rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket.

Arra nem kaptunk választ, hogy pontosan hány rendőr vigyázza és kíséri figyelemmel a pécsi vasútállomáson átmenetileg tartózkodó migránsokat, a hatóság csak annyit közölt, hogy “a Pécsre szállított bevándorlók őrzését a rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja”.

A rendőrség nem kívánta kommentálni a jobbikos képviselőnek a pécsi közbiztonságra vonatkozó félelmeit…