Profi borverseny nem profiknak

Különleges borversenyt tartanak hamarosan Pécsen, a Nevelési Központban: a megmérettetésre csak kistermelők jelentkezhetnek, profi pincészetek nem. A verseny ugyanakkor szakmailag nagyon komoly, szakértő zsűri osztja majd ki az érmeket.

hirdetés

Ismét megtartják a Pécsi Borvidék és Baranya megye kistermelőinek közös borversenyét Pécsen, a bírálatra március 31-én reggel kilenc órától kerül sor a Nevelési Központban. Az Apáczai ÁMK Művelődési Háza és a Pécs és Környéke Szőlészek-Borászok Kertbarát Köre-Bacchus Borklub közös szervezésében létrejövő verseny különlegessége, hogy csak kistermelők, hobbiborászok nedűit várják, profi pincészetek, üzleti vállalkozások nem nevezhetnek.

Az esemény népszerűségét jelzi, hogy tavaly csaknem száz kistermelő nevezett be a versenyre, s több mint kétszáz borminta érkezett. Pécs számos városrészéből, így például Patacsról, Postavölgyből, Szkókóból, Mecsekszabolcsról, Aranyhegyről, Bálicsból, Deindolból is érkezett nevezés, ami jól mutatja, Pécs hegyei-völgyei igencsak alkalmasak a jó bor készítésére. Mivel nemcsak a pécsi, hanem a baranyai termelők borai is nevezhetőek, így többek között Pellérdről, Keszüből, Siklósról, Pécsváradról, Villányból, Hosszúhetényből is jelentkeztek a borosgazdák – s még számos baranyai településről.

A hatalmas mennyiségű bor bírálatát tavaly hat bizottság végezte, majd a hat bizottsági elnökből álló “csúcszsűri” a második körben is megvizsgálta az előzetesen legjobbnak ítélt nedűket. A bírálóbizottság elnöke Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke volt, akit idén is felkértek erre a feladatra a szervezők.

borosgazda03
Lassan el kell dönteni, ha valaki indulni akar

Nevezni a borminták leadásával együtt idén március 29-én 9-17 óráig és március 30-án 9-14 óráig lehet Pécsen az Apáczai ÁMK Művelődési Házban (Apáczai körtér 1., telefon: 550-601). Nevezni fajtánként két 0,75 literes palackkal lehet, a borosgazdák fehér, vörös, rozé vagy siller borral is indulhatnak. A palackon fel kell tüntetni a termelő nevét, címét, a szőlő fajtáját és termőhelyét, a bor kategóriáját és évjáratát. Ezt azonban a zsűri természetesen nem fogja látni, ők csak egy sorszámmal azonosítják majd a bort, éppen a verseny tisztaságának érdekében.

Bár a nevezésig van még csaknem egy hónap, de a gazdák jól tudják, hogy a borokat fel kell készíteni a versenyre, s ehhez idő is kell, így aki indulni akar, annak lassan döntenie kell. Maga a bírálat március 31-én 9 órától lesz.

A borverseny végül majd a következő hónapban fejeződik be: április 21-én 17 órakor az Apáczai ÁMK Művelődési Házának színháztermében lesz a zárógála, ahol az elnyert díjakat, okleveleket ünnepélyesen adják majd át a versenyen indult borosgazdáknak.