PTE: kilenc ember maradt előzetesben

A Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben kilenc gyanúsított előzetes letartóztatását hosszabbította meg a Pécsi Városi Bíróság.

hirdetés

Hajdu István, a bíróság elnöke az MTI-nek elmondta: a kilenc gyanúsított előzetes letartóztatását október 2-ig hosszabbították meg. Az ügyészség egy ember előzetes letartóztatásának meghosszabbítására nem tett indítványt, ő szabadlábon védekezhet – tette hozzá. Az MTI úgy tudja, hogy az utóbbi gyanúsított egyetemi dolgozó, de nem felsővezető. Rajtuk kívül további tíz ember védekezik szabadlábon.

Az NNI területi főosztályának dél-dunántúli régiója április óta folytat büntetőeljárást a PTE gazdálkodásával kapcsolatban, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A nyomozó iroda munkatársai korábban mintegy húsz helyen tartottak házkutatást, több tárgyi bizonyítékot lefoglaltak. A bűncselekménnyel kapcsolatban összesen tízen kerültek előzetes letartóztatásba, hatan az egyetem dolgozói. Az elfogottak között van többek között a PTE gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, beszerzési osztályvezetője, valamint az egyetem három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének képviselője.

Az MTI a gyanúsítottak védőitől korábban úgy értesült, hogy az NNI feltételezései szerint az egyetemi dolgozók pénzért – különböző beszerzések során – jogtalan előnyhöz juttatták a három céget. Az ezzel kapcsolatos gyanút titkos információszerzés tette megalapozottá.

Hirdetés