R.I.P.: Ledőlt a Magasház utolsó fala

Pénteken kora délután ledőlt az épület utolsó külső fala is, így már csak egy lépcsőház romjai tanúskodnak arról, hogy valaha itt állt Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. A Magasház 40 évet élt. 

hirdetés


A márciusban kezdődött bontási munkák most értek a véghajrába, ugyanakkor az önkormányzat olyan területet szeretne a helyén kialakítani, amelyet előszeretettel használnak a pécsiek. Ezért összesen több mint 2000 háztartásba juttattak el a kérdőíveket, hogy mi legyen az épület helyén.

Ez a ház is ledőlhet
Ellopta az időmet
Szemem sarka megremeg
De nekem aztán egyre megy

Mégis van egy pillanat
Ahol a hang elakad
Ez egy olyan fényes érzés
Ahonnan nincs visszanézés

Fazekas Orsolya, a terület önkormányzati képviselője elmondta, Páva Zsolt polgármesterrel döntöttek úgy – ahogy más, egy-egy városrészt vagy témát érintő fejlesztés kapcsán is megkérdezték a városlakókat -, hogy most is konzultáción várják a véleményeket. Előzetesen ugyanis többen mondták azt, hogy szeretnék, ha megmaradna a mostani elkerülő út, sokan kutyafuttató, fitneszpark vagy játszótér létrehozását javasolták, de többen voltak, akik új boltot látnának szívesen a területen.

Éppen ezért gondolták úgy, mindenkinek lehetőséget biztosítanak, hogy befolyásolhassa a döntést -annak ellenére, hogy már elindították a pályázati eljárást a terület átalakításával kapcsolatosan. Ez ugyanis mindössze egy keretet ad, a részleteket a környéken élők javaslatai után, a forrás rendelkezésre állásakor határozzák meg.

Ezekre várják a környékbeliektől a választ: 

–  Mi legyen az út sorsa? Maradjon az új, biztonságos közlekedési rend, vagy álljon vissza a régi állapot?

– Mi történjen a régi bontási terület helyén? Park, játszótér, bevásárlóközpont, szabadtéri fitneszpark, gördeszkapark vagy kutyafuttató létesüljön?

– Legyen-e emlékmű a Magasházról a bontási terület helyén?

– Milyen közösségépítő programokon venne részt szívesen a volt Magasház környékén?

Magasház: élt 40 évet

1976-ban kezdték el építeni IMS-technológiával az épületet, de 1989-ben rozsdásodást tapasztaltak a vasszerkezetben, ezért életveszélyessé nyilvánították és kiürítették. Ezt követően több tulajdonosváltást is megélt az épület, voltak ötletek is a hasznosítására, ám mindegyiket elvetették, majd a spanyol-magyar Grupo Milton projektcége, a La Torre birtokába került. A cég nem gondoskodott a ház megóvásáról, karbantartásáról, így az az elmúlt években annyira rossz állapotba került, hogy elrendelték a bontását.

A La Torrét ugyan eladták egy pécsi vállalkozónak, de ennek ellenére elindult a cég felszámolása, vele párhuzamosan pedig az állami források igénybevételével az épület eltakarítása is. Mivel a telek a La Torre 2008 Kft. tulajdona, azzal a felszámoló rendelkezik. Az önkormányzati fejlesztéshez tehát a városnak meg kell szerezni a területet.

Ezt egyszerűbbé teszi a Csizi Péter országgyűlési képviselő kezdeményezésére módosított csődeljárásról szóló törvény. E szerint a felszámoló által indított értékesítés során a vételár tényleges megfizetése nélkül, beszámítás útján (magyarán a veszélyelhárítási, azaz bontási költségek beszámításával) meg lehet venni a házat, illetve annak helyét.