Radikálisan zöld programot mutatott be az LMP

Hogyan lehet Pécs igazi zöld főváros? – ez volt a témája annak az LMP-s sajtótájékoztatónak, amelyen bemutatták a párt pécsi önkormányzati választási programját. Pécsen a maffia jobb- és baloldali tevékenységét is fel akarják számolni, és átláthatósági biztost neveznének ki. 

A sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő radikálisan zöldnek nevezte programjukat és harcostársának az LMP polgármesterjelöltjét, Kóbor Józsefet.

Az LMP-sek programjuk bemutatását a globális klímahét kezdetére időzítették, s elmondták hogy szerintük a magyar kormány tagadja, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása lenne.

A zöldpárt úgy vélekedik, hogy szerintük megérett a város a váltásra. Úgy látják, az emberek hangulata is ezt tükrözi. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a pécsi politika háromfelé oszlik, a Fidesz-ÖPE, a baloldali összefogás, valamint az LMP a három szereplő. Az LMP egyébként úgy látja, egyik összefogás sem tudná együtt irányítani a várost, mert túl sok volt a múltban a belső ellentmondás a pártok között.

Kóbor József, az LMP pécsi polgármesterjelöltje elmondta, programjuk húzószavai nem újak: felsőoktatás, oktatás, kultúra, egészség, egészségipar, a gazdaság erősítése. Elmondta, a programjukban is szerepel a 10 környezeti főbűn és merénylet Pécs-Baranya ellen, amelyek között ott van az egykori uránbánya rekultivációja, a bodai atomtemető ügye, a hárommillió tonnányi fa erőműben való elégetése, illetve a beépített területek növelése. Szerinte a közösségi közlekedés az MSZP és a Fidesz kormányzása alatt is botrányokban dúskált, valamint konkrétumok nélkül arról beszélt, hogy a várost egy háttérben megbúvó szűk, szakmai kör vezeti.

A polgármesterjelölt nehezményezte, hogy a közgyűlés nem vette napirendre azt a klímaválságra, valamint a műanyaghulladék visszaszorítására vonatkozó javaslatukat, amit ők állításuk szerint időben beadtak. Úgy gondolja, ezzel megsértették a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát és politikai támadást lát mögötte, mondta.

Balról jobbra: Ignácz József, Keresztes László Lóránt, Kóbor József, Angyal Károly Tibor

Ignácz József, Besence polgármestere, aki az egyik pécsi választókörzetben indul, azt mondta, hogy ő Pécsért – különös tekintettel a meszesi városrészre – sokat tett, főként a Gandhi Gimnáziummal kapcsolatos tevékenységére hivatkozott. Kiemelte, úgy gondolja, megfelelő tudása és tapasztalata van ahhoz, hogy a pécsi társadalom felemelkedése érdekében dolgozzon.

– Akik loptak, azok börtönbe fognak menni. Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy Pécsen a maffia jobb- és baloldali tevékenysége is fel legyen számolva, átláthatóvá váljanak a gazdasági folyamatok, hatósági eljárások induljanak. Irgalmatlan mennyiségű közpénz folyt el, mindent meg fogunk tenni azért, hogy megszüntessük a pécsiek kizsigerelését – mondta Angyal Károly Tibor, az LMP Baranya megyei önkormányzati képviselője.

– A közpénzeket választókerületi elnökök, pártpénztárnokok, regionális igazgatók, pártkatonák balkáni Keresztapa módjára költik el, használják föl. Ezeket a folyamatokat megpróbáljuk transzparenssé tenni – fogalmazott. – Amennyiben bizalmat kapunk a választópolgároktól, kezdeményezni fogjuk egy átláthatósági biztos kinevezését, aki bizonyos összeghatár fölötti projekteknél a lakosoknak és a szakembereknek is bizonyos szintű transzparenciát fog biztosítani. A múlt vörös, a jelen narancs, a jövő zöld – mondta.

A baloldali média – szinte menetrendszerűen – távol maradt az eseménytől.

hirdetés

Hirdetés