Rafkósan utazik Páva Zsolt

Nem régen komolyan rugózott az országos sajtó Lázár János külföldi utazásain, és bár hivatalosan mindenki cáfolta, a témát összefüggésbe hozták az Origo főszerkesztőjének távozásával. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy Pécs polgármestere mennyit, hova, miért és mennyiért utazott 2009-től napjainkig.

hirdetés
Uránia Mozi

Az országos politikusok utazási adatait és ezek költségeit nézegetve komolyabb összegekre számítottunk Pécs, illetve a pécsi polgármester esetében. Ehhez képest meglepő, hogy bár Páva Zsolt hatvanegyszer utazott külföldre 2009 és 2014 júniusa között, ezek összköltsége alig volt több 4 milliónál. (Egészen pontosan 4.381.873  forint az öt év alatt.)

– Nincs ebben semmi meglepő, a protokoll utazások során ugyanis mindig a legolcsóbb szállást foglaljuk a polgármesternek, turistaosztályon utazik, nem vesz igénybe semmiféle extra szolgáltatást, és nem kér napi költségtérítést, illetve „zsebpénzt” – magyarázta Girán János, a Polgármesteri Hivatal kabinetvezetője.

Páva és az utazós farmer
Néha a poggyász is elkeveredik – itt is ez történt, ezért a farmer.

A hosszas és részletes listát böngészve látszik, hogy Páva maximum 3 csillagos szállodákban lakhatott, amelyek szobaárai nagyjából megegyeznek, sőt időnként lényegesen olcsóbbak is voltak, mint a magyar hotelek árai. [note note_color=”#66ceff”]

Franciaországban például sikerült a polgármesternek 7 ezer forintért megszállnia éjszakánként, a legdrágábban pedig Londonban lakott az EKF hivatalos bemutatkozója kapcsán a turisztikai világkiállítás alatt: ott 40 ezer forint/éjbe került a szálloda 2009-ben.[/note]

Az is kitűnik a listából, hogy számos utazást, vagy szállásköltséget finanszírozott a meghívó fél, igaz ezt sokszor feltételként is kéri Pécs az utazáshoz – tudtuk meg. Többnyire a kínai utak és tárgyalások voltak ezek, de Placido Domingóval is úgy tudott egyeztetni Páva Zsolt, hogy ez egy forintjába sem került az önkormányzatnak.

Bár a pécsi polgármestert nem sikerült elérnünk, személyi referense, Baráti Zsolt szerint Páva nem igen költ semmire külföldi útjain, viszont biztos, hogy vásárol egy-egy hűtőmágnest. Ezeket ugyanis szenvedélyesen gyűjti, immár több száz darabos kollekciója van belőlük, mivel ismerősei is többnyire ezzel ajándékozzák meg.

A pécsi polgármester utazásairól készült részletes lista ide kattintva olvasható és letölthető.