Nem követik hívei Pécsen Gyurcsány bojkottját

Totális bojkottot hirdetett a Demokratikus Koalíció maroknyi képviselőcsoportja a Parlamentben: bár a mentelmi jogukat is megőriznék, nem járnának be dolgozni. Bár először úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferencnek Pécsen is lenne követője a városi közgyűlésben, inkább nem akarják az almát a körtével összehasonlítani.

hirdetés

Cikkünk megjelenése után a pécsi DK az alábbi közleményt adta ki, amiből már az derül ki, hogy nem éppen járható út Gyurcsány Ferencé, hiszen Kunszt Márta DK-képviselő szerint “továbbra is az önkormányzatban tudom a leghatékonyabban képviselni a pécsi embereket, ezért én pontosan ugyanabból a meggyőződésből nem vonulhatok ki az önkormányzatból, mint amiért a DK-s országgyűlési képviselői kivonultak a parlamentből”.


Íme a teljes közlemény:

A Magyar Országgyűlés a jelenlegi állapotában nem felel meg a demokratikus parlamentarizmus legalapvetőbb követelményeinek sem, az ellenzék az esetek jelentős többségében csak tehetetlenül asszisztál az Orbán-kormány gátlástalanságaihoz. A DK ebben nem hajlandó részt venni.

Az önkormányzatokban ettől jelentősen eltér a helyzet, mások a helyi közösségek. Van, ahol a DK tényleges kontrollt jelent, van, hogy a demokratikus ellenzék többségét biztosítja és van, hogy a DK adja a polgármestert. Ne hasonlítsuk tehát össze az almát a körtével.

Jómagam továbbra is az önkormányzatban tudom a leghatékonyabban képviselni a pécsi embereket, ezért én pontosan ugyanabból a meggyőződésből nem vonulhatok ki az önkormányzatból, mint amiért a DK-s országgyűlési képviselők kivonultak a parlamentből. Itt vagyok és itt is leszek, mert a város csak így tudja ellenőrizni Páva Zsolt fideszes polgármester és frakciója városunkat gyakran sújtó intézkedéseit”.

Dr. Kunszt Márta
DK pécsi önkormányzati képviselője

A politikus korábban még így nyilatkozott:

– Most értem haza külföldről, de olvastam a hírt – mondta Kunszt Márta, a DK pécsi városházi képviselője arra, hogy Gyurcsány Ferencék bejelentették, nem mennek be többet a parlamenti ülésekre.

– Nyilván a Népszabadság felfüggesztésére reagáltak, én is mélységesen fel vagyok háborodva, egyet is értek vele, mert a sajtószabadság megszüntetéséről van szó – tette hozzá a képviselő, aki szerint ilyen rendkívül durva lépésre valóban ütős reakciót kell adni.

Arra kérdésre, hogy a DK a pécsi közgyűlésből is kivonul-e, azt felelte, hogy gondolkodnak rajta, konzultál párttársaival, így elképzelhető, hogy Pécsen is történik majd olyasmi, ami miatt tényleg megteszik ezt.

Gyurcsány Ferencék úgy bojkottálnák a parlamenti munkát, hogy évente azért elmennének szavazni, így nem szűnne meg a mandátumuk, és tiszteletdíjukat is megkaphatnák. Ezért merült fel a kérdés, hogy nem lett volna-e tisztességesebb visszaadni a mandátumukat. Kunszt Márta szerint ugyanakkor azokra a kétharmados szavazásokra mennek majd csak el, ahol azért van szükség a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz többsége, ráadásul pénzbüntetést is kaphatnak a képviselők.

Kunszt Márta1
Egyelőre még nem dőlt el, hogy mit csinálnak Pécsen a DK-sok

Arra felvetésre, miszerint vajon képviselőként nem az lenne-e a feladatuk, hogy azokat képviseljék, akik megválasztották őket, nem pedig, hogy egy ötmilliárdos veszteséget termelő lap mellett álljanak ki, azt mondta, hogy a Népszabadság nemcsak egy lap, hanem a magyar baloldali sajtó vezető ereje.

Ironikusan megjegyezte, hogy egyébként amikor Orbán Viktor az előző ciklusban kivonult Gyurcsány Ferenc beszédei alatt, az helyénvaló volt. Megjegyezendő, hogy a Fidesz akkor azonban csak és kizárólag Gyurcsány megszólalásai alatt nem volt bent.

Pécs esetében is van olyan független önkormányzati képviselő, aki hosszú ideje nem vett részt a város közgyűlésén. Fodor Ibolya azonban – ahogy azt korábban a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, rákos megbetegedéssel küzd, komoly orvosi kezelések alatt áll hónapok óta.

UPDATE:

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője közölte: a DK képviselői a törvényi rendelkezés szerint nem fognak hozzájutni a fizetésükhöz, így vállalták a bojkottot.