Rákapcsoltak az óvodák: kilenc épület újul meg

Szépül a Móricz Zsigmond téri ovi

Nem volt könnyű kiválasztani azokat az óvodákat, amelyeknek a felújítását elkezdték, illetve a jövőben kezdik majd el – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere egy konferencián. A szülők érhető módon lobbiztak gyermekeik intézményeiért. 

hirdetés

Az elmúlt, az idei és a jövő év fejlesztéseiről, a jelenlegi jogszabályváltozásokról és az óvodáknak a pedagógiai szakszolgálattal való együttműködéséről tartottak konferenciát Pécs óvodavezetői a Polgármesteri Hivatal szervezésében.

A 42 önkormányzati és 16 egyéb (egyházi, alapítványi, magán- és nemzetiségi) fenntartású óvodák vezetőinek jelenlétében Őri László alpolgármester elmondta: az elmúlt két és fél évtized legnagyobb fejlesztése zajlik most.

 

 

óvodavezetők
Mind az ötvennyolc óvoda vezetője jelen volt a konferencián

– Nehéz és összetett kérdés volt a felújítandó intézmények kiválasztása, hiszen minden szülő azért az óvodáért lobbizott, ahová gyermeke jár. Az állapotfelmérések, statikai problémák láttán döntöttek, illetve a területi elv is érvényesült, szerettek volna egyforma figyelmet szentelni a különböző városrészeknek – mondta Őri.

A keleti városrészben a vasasi és az Óvoda utcai ovi újul meg hamarosan, Uránvárosban a Hajnóczy utcai, Kertvárosban a Siklósi úti óvodában várhatóak fejlesztések. Ezeken kívül munkálatok zajlanak a Bornemissza utcai óvodában és a Budai Nagy Antal utcában is. Ezek az intézmények a következő nevelési évre várhatóan elkészülnek. Közben már elkészült a második körben felújítandó ovik listája is, a szükséges források szintén rendelkezésre állnak a felújításokra. Jövőre a Köztársaság téri, a hirdi, a Németh László utcai és a Városközponti Óvodákban kezdődhetnek meg a munkálatok.

közbiztonság, őri lászló2
Őri László szerint eddig példátlan fejlesztések indultak

Őri elmondta, személyesen is szembesülni szeretne az óvodák és bölcsődék mindennapi életével, a problémákkal, így fontos, hogy számos ötletet, javaslatot kapjon az ott dolgozóktól. Sokat közülük már sikerült orvosolni, és sok pedig szintén terítékre fog kerülni a közeljövőben.

A sport területén is történtek fejlesztések: két focipályát alakítottak ki és adtak át nemrégiben a Radnóti utcai és az Enyezd utcai 2. számú ovikban 20 millió forint értékben.

A Jurisics utcai ovit is érinti a költözés
A Bornemissza utcai ovi is megszépül

A zöld óvodák száma is több lett, a város az utóbbi időben – megcélozva az Európa Zöld Fővárosa címet – nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatos fejlesztésekre. A természetvédelemre való nevelést pedig fontos már korán, óvodában elkezdeni. Az eddigi 17 zöld óvoda mellé még 9 adott be pályázatot.

Ahogyan korábban már írtunk róla, az önkormányzat több milliárd forintot különített el óvodák, bölcsődék felújítására. Összesen nyolc óvoda és hat bölcsőde fog megszépülni, energetikai korszerűsítésen esnek át, nyílászárókat, burkolatot cserélnek, megújítják a villamos hálózatot. Mindezt 2,5 milliárd forint fejlesztési forrásból.

A nyár legnagyobb feladatai az áthelyezések voltak, az önkormányzat erre saját forrásból 250 millió forintot fordított. Arról, hogy melyik óvoda hová költözött, itt írtunk.