Kamu reklámokkal szívatják a haláltól menekülőket?

Pécsett is megjelentek a daganatos betegeket célzó tisztességtelen reklámok – írta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), közleményében.

hirdetés


Gyógyulást és hihetetlen gyorsaságú felépülést ígérnek megalapozatlanul rákos betegeknek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és készülékek forgalmazói – állítja a GVH. A daganatos betegségek előfordulásának gyakoriságára tekintettel, Pécsett is jelentős számban találhatók meg azok a vállalkozások, amelyek vagy egy adott rákos megbetegedés, vagy a daganatos betegségek széles spektruma gyógyításának, megelőzésének ígéretével hívják fel a vásárlók figyelmét az általuk kínált készítményekre.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), közleményében felhívja fogyasztók és családtagjaik figyelmét arra, hogy legyenek elővigyázatosak amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék – amely nem gyógyszer – vonatkozásában gyógyhatást, prevenciós hatást látnak a reklámokban, illetve fokozott körültekintéssel járjanak el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak a kereskedők.

A hivatal szerint a hamis, kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzó termékek kommunikációjában, jogszerűtlen módon közvetítik azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet termékeik valamelyike.

– Alapvető probléma, hogy bizalmi termékekről van szó és ez a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét éri el. Kifejezetten azokat a fogyasztókat célozzák meg hitegető ajánlatokkal, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra, illetve azokat, akik  a legfontosabb szempontnak tekintik az ígért, és ezért várt gyógyító, megelőző hatást. Ez a magyarázata annak, hogy a betegek akár anyagi erejüket meghaladó kiadásokra is hajlandóak – mondta dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora.

A „csodaszerek”-kel kapcsolatos hatósági döntésekről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján (www.gvh.hu), a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben a pécsi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen típusú tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltérképezésében is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (7621 Pécs, Apáca u. 15. I. em. 8., +36 30 748 9147, pecs@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.