Rákszűrés: jövő nyárig kell várni

Nyolc-kilenc hónapot is várnia kell annak, aki most jelentkezik megelőző rákszűrési vizsgálatra a pécsi klinikán. A problémára egyik olvasónk hívta fel a figyelmet, aki szerint ez példátlan. A vezetők azt mondják, kevés a pénzük és kevés az orvosuk a célra.

hirdetés

Bár az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a különböző rákos betegségeknél a terápiák hatékonysága miatt a legfontosabb, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel az elváltozásokat, a szűrésekre ma is hosszú hónapokat kell várni.

– Olvasom a lapokat, nézem a tévét. Pontosan tudom, hogy a rák kialakulását követően eljön az az idő, ami után szinte gyógyíthatatlanná válik a betegség. Éppen e félelmeim miatt döntöttem el, hogy rendszeresen, évente járok szűrésekre – meséli a negyvenes éveiben járó egyik hölgy olvasónk.

– Eddig egy-két hónap alatt be is tudtam jutni a mellrák szűrésre, de most októberben legkorábban júniusra tudtak időpontot adni a klinikán. Felháborítónak tartom, hogy az egyik oldalról azt halljuk, mennyire fontos a felderítés, a másikon meg láthatóan működésképtelen rendszerrel találkozunk – mondta egyre idegesebben az asszony.

Decsi Tamás, a térség legnagyobb felnőttbeteg-ellátó intézményének, az egyetemi kezelésben lévő Klinikai Központnak az igazgatója tud a problémáról.

– Nemcsak az emlőrák szűrésekre, de a hasonló rákszűrésekre is valóban nagyon hosszú jelenleg a várakozási idő. Anyagi lehetőségeink miatt egyszerűen nem tudunk annyi radiológust beállítani, hogy ezek a vizsgálatok zökkenőmentesen, várakozás nélkül folyhassanak – ismerte el a professzor.

A főigazgató ugyanakkor azt javasolja a tünetmentes pácienseknek, hogy mivel évente szükséges vizsgálatokról van szó, idejében jelezzék szándékukat, azaz ha most nyárra kapnak időpontot, már jövő ősszel jelentkezzenek a következő alkalomra.

Hozzátette: azoknak a betegeknek, akiknek panaszuk van, gyorsabban is elvégzik a vizsgálatokat.

– Ha valaki például csomót tapint ki a testében, az orvos beutalja, s napok alatt sor kerülhet a vizsgálatra. A hosszas várakozás csak az egyébként egészséges, tünetmentes páciensekre vonatkozik – tette hozzá a főigazgató.

 

[frame]Van, hogy éveket is kell várni

A rákszűrések esetében tehát több mint fél éves a várólista, de  a szürkehályog-műtétekre például két évet is várni kell. Aki most jegyezteti fel magát, jó eséllyel 2015 második felében kerül sorra a klinikai központ honlapja szerint: 2.500 beteget kell kivárnia. A csípőprotézis beültetését hatszázan várják, s ehhez is háromévnyi türelem kell, míg térdprotézis-műtéten azok vehetnek részt ezekben a napokban, akik még 2008-ban kaptak időpontot.[/frame]