Sokan fizetnek a várakozás helyett

Folyamatosan problémát jelent, hogy az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt nem egyszerű eljutni a betegségek megelőzősét, korai stádiumban való felfedezését szolgáló vizsgálatokra. A magánklinikák felbukkanását követően egyre többen inkább nem várnak, fizetnek.

hirdetés

– Hiába rendelt el szűrést a szakorvosom, mellrákszűrésre öt hónapot kellett volna várnom, a férjemnek fél évet is várnia kellett volna a vastagbélrákszűrés miatt. Mélységesen felháborít, hogy már a megelőző szűrésekre is ennyit kell várni a klinikán. Ezután néztük meg a lehetőségeket, s úgy döntöttünk, magánkórházba megyünk – mesélte lapunknak a negyvenhárom éves Anita, aki szerint így ugyan spórolniuk kell, de legalább előbb megtudják, ha baj van.

Pécsen jelenleg valóban sok olyan vizsgálat van, amelyekre rengeteget kell várni. Elsőbbséget csak az akut esetek élveznek, illetve ha a betegnek komoly panasza van. A pécsi Klinikai Központ igazgatója, Decsi Tamás korábban azt mondta lapunknak, az állami források szűkössége miatt nem tudnak több beteget szűrni. Szintén legtöbbször a klinika parkolójában pihen az intézmény hipermodern szűrőbusza, hiszen ennek folyamatos üzemeltetésére sincs forrás.

Vizsgálatonként tízezret kóstál, hogy ne kelljen várni

A klinika tanácsai szerint előbb jelentkezni a vizsgálatokra, hogy időben bekerüljünk. Az évenként ajánlott rákszűréseknél például az aktuális vizsgálat után pár hónappal már célszerű bejelentkezni a következőre. Sokan azonban ad hoc jelleggel, s lehetőleg gyorsan vizsgáltatnák ki szervezetüket. Ők egyre nagyobb számban magánintézményekben kérik a szolgáltatást.

Pécsen korábban a tehetősebbek mentek magánkórházakba megméretni magukat, de az intézmények vezetői szerint a jelentkezők száma erősen megnövekedett.

– Mi úgy indultunk, hogy intézményünkben elsősorban szépészeti beavatkozásokat, plusz szolgáltatásunkat nyújtunk, de egyre nagyobb a gyógyítás, megelőzés miatt keresnek bennünket – mondta lapunknak Kovács Antal, a Da Vinci Magánklinika vezetője.

Bőrgyógyászati vizsgálatra évente kétszer is szükség lenne

Cser Anita, a pécsi Aniron Egészségközpont orvos-igazgatója azt mondja, főleg a komolyabb szűrésekre kell sokat várni az állami rendszerben. A nők emlővizsgálatára például van, hogy egy évet is, ezért is kezdték el ők is a különböző szűrések bevezetését.

Ő azt mondta, szinte minden szűrésre alkalmas az intézmény, de ennek megkérik az árát is.

A magánintézményeknél 100-150 ezer forintba kerülnek a szűrőcsomagok. A legolcsóbb is tartalmazza a laborvizsgálatot, belgyógyászati szűrést, radiológiai szűrét, ultrahangot. Emellett a beteg válogat, hogy milyen szolgáltatásokat választ még. Ezek között vannak rákszűrések, érsebészeti vizsgálatok is.

Ezeket a vizsgálatokat évente lenne célszerű elvégeztetni, de ennyi pénze – az állami rendszerben ideje – alig lenne bárkinek is. Az orvosok szerint nőknek emlő-ultrahang vizsgálatot, mammográfiát, nőgyógyászati cytológiai-vizsgálatot kortól függetlenül mindenkinek évente javasolnak, a férfiaknak pedig az urológiai szűrést 40 év felett szintén évente el kellene végeztetniük.

Szív-, érrendszeri szűréseket (vércukor, vérzsírok, húgysav, vizelet, vérnyomás, hasi ultrahang, EKG), és daganatos betegségek szűrését (fizikális vizsgálat, vérkép, gyulladásos paraméterek, pajzsmirigy és hasi ultrahang, gyomor-, bélrendszeri vizsgálatok, bőrgyógyászat) 40 év alatti, panaszmentes felnőtteknek is kétévente javasolnak. Egy-egy ilyen magánzóknál egyenként is tízezer forintba kerül.

Az állami rendszerben dolgozó, lapunk által megkérdezett orvosok szerint a rossz finanszírozás miatt hiába hangsúlyozzák a szűrések fontosságát, addig nem lesz változás, amíg nem jut több pénz a megelőzésekre. E célból már elindult a nemzeti szűrőprogram bevezetésének vizsgálata.

[frame]

Mi is a nemzeti szűrőprogram?!

Az állam a tervek szerint hamarosan mindenki számára kötelezővé teszi a rendszeres orvosi felülvizsgálatokat. Az eddig nyilvánosságra hozott tervek szerint évenkénti általános és fogászati, a kétévenkénti rák-, és az ötévenkénti laborszűréseket írnának elő. A kórházakban dolgozók szerint a kezdeményezés jó, de mindehhez megyénként is évi több százmillió forintra lenne szükség.

[/frame]