Ramaty rendelők: még több pénz kellene

tvt rendelő9

hirdetés

Pár hónap alatt mintegy másfél milliárd forintot költhetnek el megyeszerte leromlott állapotú orvosi rendelők felújítására. A pénz nem kevés, de az összes hely modernizálásához még legalább ennyi pénz kellene. Az önkormányzatok és a háziorvosok mindeddig csak elvétve voltak képesek felújításokba fogni, ez később sem lesz ez másképp a szakma szerint.

tvt rendelő4

A baranyai orvos szakma is elégedett azzal a pályázattal, amelynek során most a baranyai praxisok nagyjából harmada elvárható körülmények közé kerül az ősz végéig. Egy uniós programban sikerül ugyanis közel félszáz rendelőt felújítani: a legtöbb helyen ablakokat cserélhetnek, megújítják a villamos- és vízvezeték-rendszert, a fűtést.

tvt rendelő1

Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnöke azt mondta lapunk kérdésére, Pécsen tizenhárom praxis három épületben kerül jobb körülmények közé. A felnőtt és a gyermek háziorvosok a Testvérvárosok Terén, a Polgárszőlő utcában és a Mikszáth Kálmán utcában örülhetnek.

Ezzel együtt bőséggel maradnak még málló vakolatú, huzatos, dohos rendelők Pécsen és a megyében – mondja Princz János, a praktizáló háziorvosok szervezetének megyei vezetője.

tvt orvosi rendelő3

– A háziorvosi rendszer finanszírozása az elmúlt években nem tette lehetővé a modernizálásokat, s az önkormányzatok is alig tudtak ilyesmire költeni. Elvétve voltak ilyen munkák, pályázni nem lehetett. Reméljük, hogy a jövőben is adnak erre uniós forrást – mondta az orvos.

A mostani pályázatnak egyébként 157 indulója volt a régióban, s első körben csak 700 milliót osztottak volna ki; végül a helyzetet felismerve emelték a keretet ötmilliárdra, ebből jutott másfél Baranyába, 60 millió Pécsre.

Princz szerint a városban bőséggel akad még rossz állapotú rendelő. Ezek ugyan a gyógyító munkát közvetlenül nem veszélyeztetik, viszont a szellős nyílászárók, az elavult fűtési rendszerek miatt fenntartásuk drága.

A pécsi önkormányzat korábban a Lánc utcai rendelőintézet 400 milliós felújításával szedett rendbe helyiségeket, de újakat is kialakított például Szabolcsfaluban a korábbi iskola közösségi házzá történő alakítása során.

Képeink a Testvérvárosok terei rendelőnél készültek