Ráncba szedik Pécs folyóját

Pécsi-víz1

hirdetés

Mélyítik Pécs déli és északi részét átvágó vízfolyás medrét, szélesítik, megemelik annak partjait. A villámárvizek miatt van szükség a 200 milliós munkákra, így lehet ugyanis kivédeni, hogy elárassza a víz Kertváros, a Verseny utca környékét és a Mártírok útját.

Egy esztendeje sincs, amikor az egyik nyári délutánon pár óra alatt kéthavi csapadékmennyiség hullott le Pécsre és a Mecsekre. A monszun szerű esőzés miatt megduzzadt a mecseki patakocskák és a városi vízelvezető rendszer vizét összegyűjtő Pécsi-víz. A magasabb vízszint visszaduzzasztotta a vízfolyásba csatlakozó kisebb vízgyűjtő árkokat, amely további elöntéseket okozott a környező területeken.

Tavaly nyár végén úszott a Megyeri-Nagy Imre út is...
Ezeket akarják elkerülni

Úszott Kertváros északi része, a Verseny, a Veress Endre utca, a Mártírok útja.

Mivel a tavalyi havariát a korábbi években is megelőzték elöntések, az önkormányzat pályázati forrást keresett és talált. Tavaly nyert el Pécs több mint 400 millió forintot a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére; a pénz felét költik el a Pécs-víz medrének rendbe tételére. Ahhoz ugyanis 1971 óta alig nyúltak hozzá.

Egry Dóra, Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Nzrt. fejlesztési igazgatója azt mondja, szeptemberre végeznek a hatalmas munkákkal.

Így néz majd ki végig...
Így néz majd ki végig…

– A pécsi-víz medrét több mint 11 km hosszan rendezzük; a munkálatok Pécs, Koksz utcánál kezdődtek meg és egészen a Pellérdi halastavakig folytatódnak. Mélyebb lesz a meder, szélesebb a folyás keresztmetszete, magasabb a partfal. A legkritikusabb helyeken burkolt meder készül – részletezte a beruházást.

Pécsi-víz5

A munka célja, hogy jóval több vizet tudjon szállítani a Pécsi-víz, s a szélsőségesen nagy intenzitású esők okozta áradások biztonságosan levonulhassanak. Így a szakértők szerint elkerülhető lesz, hogy a magasabb vízszint felduzzassza a becsatlakozó kisebb vízgyűjtő árkokat, amelyek korábban elöntéseket okoztak a környező területeken.